BiH
0

Svjedok odbrane osporavao nalaze vještaka

FENA
Svjedok odbrane Mile Savić, tokom rata komandant Prvog mješovitog artiljerijskog puka u sastavu Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS), tvrdi kako granata koja je pala u centar Tuzle 25. maja 1995. godine nije mogla biti ispaljena sa planine Ozren.

Novaka Đukića, bivšeg komandanta Taktičke grupe Ozren pri VRS-u, Tužilaštvo BiH tereti da je 25. maja 1995. godine naredio artiljerijskom vodu koji mu je bio potčinjen, a koji je bio lociran na planini Ozren, da iz topova kalibra 130 mm granatira Tuzlu. Granata koja je pala u centar grada, prema navodima optužnice, ubila je 71 osobu, a ranila više od 200.

Savić, svjedok odbrane, je rekao da su na planini Ozren bili topovi kalibra 130 mm, te da je maksimalan domet ovog oruđa sa projektilom ruske proizvodnje 26.500 m, a sa projektilom jugoslavenske proizvodnje 27.400 m. Također je istakao da su krajem rata dobivali municiju "bez ikakvih oznaka", te da se krajnji domet topova s godinama upotrebe "drastično smanjio".

"Zbog nagriženosti cijevi i širenja barutne komore taj domet se može smanjiti i za nekoliko hiljada metara. Nijedno oruđe više nije moglo dostići svoj krajnji domet", pojasnio je Savić.

Odbrana je svjedoku prezentirala i neke fotografije iz nalaza i mišljenja Berka Zečevića, vještaka Tužilaštva BiH. Zečević je tokom svjedočenja, u aprilu ove godine, rekao kako je utvrdio da je "zona ispaljivanja" projektila koji je pao na Tuzlansku kapiju, na planini Ozren.

Na fotografijama koje je odbrana prezentirala vidi se mjesto pada granate na Kapiji, te vozilo i izlog koji se nalaze neposredno pored "kratera od granate". Savić je istakao da takav "trag" nije mogao da nastane ako je projektil došao iz pravca planine Ozren.

Također je primijetio da su stakla na vozilu, te u izlogu pored mjesta pada granate čitava.

"Da je ovdje pala granata ovo vozilo bi bilo prevrnuto i uništeno - izrešetano kao sito, kao sir. Lutke u ovom izlogu stoje uspravno - ovaj udarni val obara čovjeka, a ne lutku. Sve mi je ovo neshvatljivo. Ovo bi sve trebalo biti oboreno i razbijeno", rekao je Savić.

Govoreći o tome kakve bi posljedice pad ove granate mogao uzrokovati, Savić je istakao da "ukoliko bi taj projektil sada pao u ovu prostoriju, svi bismo popadali sa stolica, ali više od pola bi ostalo živo".

Odbrana je na ovom ročištu saslušala Milana Đurića i Ljubišu Ćorsovića, bivše pripadnike VRS koji su istakli kako tokom čitavog rata nije vršen remont topova kalibra 130 mm, te kako su krajem rata za topove dobivali "granate bez oznaka", prenosi BIRN-Justice Report.

Nastavak suđenja zakazan je za 3. februar 2009. godine, kada odbrana planira saslušati dva vještaka balističara.