Suđenje Karadžiću
1

Svjedok: Mladić naredio strijeljanje hiljada srebreničkih Bošnjaka

FENA
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Vojni ekspert Richard Butler posvjedočio je u srijedu na suđenju Radovanu Karadžiću kako je naređenje da hiljade srebreničkih Bošnjaka budu strijeljane, poslije pada Srebrenice u julu 1995. godine, moralo doći sa vrha komandnog lanca Vojske Republike Srpske (VRS).

Butler je rekao da je naređenje poteklo od Ratka Mladića, komandanta VRS-a, te da je preko zapovjednika Drinskog korpusa Radislava Krstića preneseno oficirima Zvorničke brigade VRS-a.

Vještak Butler je ocijenio da je to naređenje moralo biti spušteno niz komandni lanac kao i svako drugo, usprkos činjenici da je bilo “očito nezakonito”.

"Osoblje ga nije dovodilo u pitanje i naređenje je sprovedeno. Ako se izuzme nezakonitost, vojni komandni lanac funkcionisao je kao što je i trebalo", kazao je Butler.

Na vrhu tog komandnog lanca, prema Butlerovom iskazu, bio je predsjednik Republike Srpske (RS) i vrhovni komandant VRS-a Karadžić, koji je optužen za genocid nad više od 7.000 srebreničkih Bošnjaka u danima nakon što je enklava pala u ruke snaga pod njegovom kontrolom.

Karadžić je optužen i za progon nesrpskog stanovništva, terorisanje civila u Sarajevu i uzimanje međunarodnih vojnika za taoce.

Krstića je Haški tribunal osudio na 35 godina zatvora zbog pomaganja genocida u Srebrenici, dok Ratko Mladić čeka početak suđenja pred Tribunalom u Haagu.

Butler je podvukao da je Karadžić dobijao svakodnevne dnevne borbene izveštaje Glavnog štaba VRS-a i obavještajnih organa o događajima poslije pada Srebrenice.

"Karadžić se, međutim, nije ustezao da sam telefonom pozove Glavni štab ili komande korpusa kako bi se uvjerio da su instrukcije na pravi način prenesene i sprovedene", kazao je Butler.

Prema iskazu Butlera, Karadžić se 13. jula 1995. tokom razgovora, koji je takođe bio presretnut, raspitivao kod svog povjerenika za Srebrenicu Miroslava Deronjića “koliko je hiljada” zarobljenih Bošnjaka pristiglo u Bratunac, a Deronjić mu je odgovorio: “Dvije hiljade, biće ih još tokom noći”.

Deronjić je osuđen na deset godina zatvora, nakon što je priznao krivicu za zločin nad Bošnjacima u selu Glogova kod Bratunca 1992., ali je umro na izdržavanju kazne u Švedskoj.

Butler je prokomentarisao da su se Deronjićeve riječi obistinile i da su “hiljade” Bošnjaka dopremljene u Bratunac u noći između 13. i 14. jula, odakle su narednih dana bili prebačeni na lokacije u okolini Zvornika, gdje ih je VRS organizovano strijeljala.

Optuženi Karadžić unakrsno će ispitivati Butlera u četvrtak, 19. aprila, prenosi BIRN-Justice Report.