Kantonalni sud Sarajevo
0

Svjedočila Ana Mrnjavac, majka ubijenog Denisa

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Svjedočenjem Ane Mrnjavac danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo nastavljeno suđenje Ademiru Leloviću i Berinu Taliću, optuženima da su pomogli maloljetnom Nerminu Sikiriću u ubistvu maloljetnog Denisa Mrnjavca 5. februara u sarajevskom tramvaju, te Armini Milić (Lelovićevoj majci) koja se tereti za prikrivanje tragova zločina.

Ana Mrnjavac, majka ubijenog Denisa, naglasila je da njen sin, iako se isticao u učenju (bio je odličan učenik), nije bio ohol te da je mrzio svaku svađu i povišeni ton.

Opisala ga je kao vrijednu i dobronamjernu osobu, navodeći da je bio odličan košarkaš i skijaš te da je planirao da studira elektrotehniku.

Tokom potresnog svjedočenja Denisova majka je podsjetila da je njen sin u dobi od sedam godina ostao bez oca Jasmina, koji je poginuo 1999. godine u Kuvajtu, te da je otada bio cijeli njen život.

Kazala je da bi svako nedužno dijete moglo biti Denis, kao i da bi svaki roditelj mogao biti na njenom mjestu, "ukoliko se dozvoli da nastave to da rade", zatraživši daljnje krivično gonjenje i najstrožu kaznu za vinovnike zločina.

U svojstvu svjedoka saslušani su Ivica Mršo, direktor Katoličkog školskog centra, čiji je Denis bio učenik, kao i Marija Marendić, Denisova razrednica, koji su istakli da je Denis bio oličenje primjernog učenika koji se posebno isticao rezultatima ostvarenim u matematici i fizici.

Podsjetili su da je za izuzetne rezultate u okviru nastavnog procesa nagrađivan, te da je nakon tragičnog događaja formirana Fondacija Denis Mrnjavac za stipendiranje učenika.

Prema riječima svjedoka, u saradnji sa školama u Kantonu Sarajevo i kantonalnim i gradskim vlastima planirano je, u pomen na Denisa Mrnjavca, održavanje memorijalnog turnira u nogometu pod sloganom "Borba protiv nasilja".

Sudsko vijeće kojem predsjedava sutkinja Adisa Zahiragić odlučilo je da se Denisovom prijatelju R. A., koji je bio s njim u tramvaju kada se ubistvo desilo, dodijeli status ugroženog svjedoka.

Nastavak pretresa u ovom predmetu zakazan je za 4. juli.