Sud BiH
0

Svjedočenje Radomira Bjelanovića u predmetu Bastah

FENA
Bivši načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Vlasenica Radomir Bjelanović svjedočio je danas u Sarajevu na suđenju Predragu Bastahu, optuženom za ratni zločin u Vlasenici, javio je BIRN - Justice report.

Ovaj svjedok odbrane Predraga Bastaha govorio je pred vijećem Suda BiH o tome zašto nije želio ostati na čelu policije u Vlasenici nakon početka sukoba.

Prije polaganja zakletve zamolio je sudsko vijeće da ne svjedoči, a kao razlog je naveo činjenicu da je već dao iskaz pred Haškim tribunalom 2002. godine.

Predsjedavajući sudskog vijeća Zoran Božić odbio je taj zahtjev, obrazlažući da se svjedočiti mora i naglašavajući da svjedok ima pravo ne odgovarati na pitanja koja bi ga mogla izložiti krivičnom gonjenju.

Bjelanović je do 4. maja 1992. bio načelnik SJB Vlasenica. S te pozicije je, kako je kazao, otišao jer je bio ogorčen zbog haotičnih događanja u svome gradu.

U sudnici je kazao da ga je 21. aprila 1992. u 5 sati ujutro u stanicu policije Vlasenica pozvao "vrlo uznemireni dežurni policajac na dužnosti, koji je bio musliman".

“Odmah sam došao do stanice. Tamo sam zatekao haotično stanje i neke ljude u crnim kombinezonima, koji su preuzeli stanicu. Mene su, kao načelnika, naslonili na automobil i pretresli, a u samoj stanici su polomili sve kase i pokrali naoružanje i telefone. Cijeli taj dan sam ostao s policajcima muslimanima i sve ih izveo na kraju dana, nijedan nije stradao”, kazao je Bjelanović.

Prema njegovom svjedočenju, po Vlasenici se pričalo da je 21. aprila ušao novosadski korpus Jugoslavenske narodne armije, ali da on smatra kako je vojska koja je ušla u grad bila paravojna formacija jer on nikada nije vidio ili upoznao njenog komandanta.

“Mislim da tih dana niko nije imao kontrolu u gradu. Stanje je bilo nezamislivo”, kazao je Bjelanović i pojasnio da je zbog toga kontaktirao Miću Stanišića, tadašnjeg ministra unutarnjih poslova Republike Srpske, te ga obavijestio o trenutnom stanju i zatražio premještaj. Nadalje je kazao da je od 4. maja prebačen da formira novonastalu SJB Milići i da je tamo bio načelnikom ostatak perioda, zbog čega nema saznanja o tome šta se dešavalo u Vlasenici.

Odgovarajući na pitanja u vezi s ulogom optuženog Bastaha, ovaj svjedok je kazao kako mu nije poznato da je Bastah bio rezervni policajac. Dodao je da su rezervni policajaci imali “bitno smanjene ovlasti u odnosu na aktivni sastav policije”.

“Ne može običan policajac bez naloga nekoga privoditi. To da se u miru desi taj čovjek bi bio udaljen s posla. A u ratu se svašta dešavalo. Mislim da to ovisi o karakteru osobe”, zaključio je.

Pored Bastaha, bivšeg pripadnika rezervnog sastava policije, državno tužiteljstvo tereti Gorana Viškovića, nekadašnjeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), za privođenja, ubistva i silovanja počinjena 1992. godine nad nesrpskim stanovništvom Vlasenice te za “radnje koje su doprinijele funkcioniranju logorskog sistema” u logoru Sušica i drugim zatvorima u Vlasenici.

Naredno ročište zakazano je za 7. maja.