BiH
6

Povećan broj oboljelih od melanoma, oprez prilikom sunčanja

FENA
Broj oboljelih od melanoma je u stalnom porastu i to je jedan od tumora s najvećom ekspanzijom u posljednje vrijeme. Godišnje povećanje broja oboljelih je sedam posto. Maligni tumori kože ugrožavaju život čovjeka i javljaju se uglavnom na dijelovima tijela koji su intenzivnije izlagani suncu.

„Do sada se smatralo da melanom nastaje iz mladeža, ali najnovija istraživanja su pokazala da u 70 posto slučajeva, melanom nastaje na nepromijenjenoj koži, nakon dugotrajnog i nekritičnog izlaganja suncu“, ističe dr.med.sci. Mufid Burgić, specijalist plastične i rekonstruktivne hirirgije iz UKC-a Tuzla. Po njegovim riječima broj oboljelih se iz godine u godine povećava, pa je tako u petogodišnjem periodu u UKC-u Tuzla registrirano 85 slučajeva melanoma.

Maligni tumori kože češće se javljaju kod osoba svijetle kože i osoba starijih od 50 godina. Rizik je povećan i kod osoba koje koriste solarije i koje imaju više od 50 mladeža, ali i osoba koje su u porodici imale nekoga ko je bolovao od raka kože. Smatra se i da mladeži normalno nastaju do tridesete godine života i da nakon tog perioda njihov nastanak treba uzeti s dozom opreza.

Po riječima stručnjaka vrlo je važna rana dijagnoza i u tom cilju kontinuirana edukacija populacije o potrebi preventivnih pregleda posebno za osobe koje pripadaju rizičnim skupinama. Po riječima dr. Selme Kamberović, specijaliste za kožne i venerične bolesti, s obzirom na visoki indeks UV zračenja, neophodan je oprez prilikom izlaganja suncu, korištenje zaštitnih krema, kao i pokrivanje osjetljivih dijelova tjela, naročito onih koji su prekriveni mladežima.