Upozorenje iz PIC-a
0

"Svi dijelovi bh. društva će platiti cijenu nedjelovanja"

SRNA
Sjedište OHR-a u Sarajevu
Sjedište OHR-a u Sarajevu
Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira (PIC) apelovali su na vlasti u Federaciji BiH da podrže reforme koje zagovaraju Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond (MMF), upozorivši da je preostalo veoma malo vremena za akciju, i da će visoku cijenu nedjelovanja platiti svi dijelovi bh. društva.

"Da bi se osigurala sredstva, koja su na raspolaganju u skladu sa stand by - aranžmanom sa MMF-om, te od drugih međunarodnih finansijskih institucija, i EU, vlasti u FBiH treba da hitno izvrše obećanja data u skladu sa uslovima stendbaj - aranžmana sa MMF-om, što uključuje i reformu javne potrošnje, a posebno sistem gotovinskih plaćanja pojedincima i porodicama", navodi se u zajedničkoj izjavi ambasadora Upravnog odbora PIC-a.

Ambasadori Upravnog odbora PIC-a  jučer su  sa zabrinutošću konstatovali da je situacija u FBiH ozbiljna i da se dalje pogoršava, istakavši da stendbaj-aranžman koji je postignut između MMF-a i vlasti BiH predstavlja najodrživiji odgovor na sve lošiju situaciju. 

"Zabrinuti smo da će neusvajanje neophodnih zakonskih propisa u bliskoj budućnosti u FBiH imati negativan odraz na potencijal BiH za pristup finansiranju izvana, počevši od programa Kredita za razvojnu politiku Svjetske banke koji Upravni odbor Svjetske banke uskoro treba razmatrati", ističe se u izjavi.

Ambasadori su konstatovali da je postojeći sistem ne samo finansijski neodrživ i ekonomski neefikasan već i nepravedan u socijalnom smislu, te da ne poštuje pristup zasnovan na potrebama koji se najčešće koristi u zemljama članicama EU, saopšteno je iz OHR-a.   

"On uskraćuje efikasnu podršku najugroženijim kategorijama. Ova situacija traži hitno i pažljivo razmatranje",  istakli su ambasadori.

Oni su napomenuli da zahtjevne ekonomske mjere koje traže MMF i Svjetska banka iziskuju snažno i dalekovidno liderstvo svih političkih predstavnika u Vladi FBiH i Parlamentu FBiH. 
"Apelujemo na relevantne stranke da zajednički rade brzo i konstruktivno na izvršavanju ovih reformi, kao i na javnost da pokaže razumijevanje i solidarnost u vezi sa ovim neophodnim reformama", navodi se u izjavi, saopšteno je iz OHR-a.