BiH
0

Svi bh. policajci u misiji UN-a u Liberiji na rukovodećim pozicijama

FENA
Bh. kontigent u Liberiji
Bosna i Hercegovina je proteklih 12 godina pokazala spremnost da ispoštuje međunarodne obaveze i da puni doprinos uspostavi mira i očuvanju sigurnosti u brojnim misijama u svijetu.

Jedna od njih je i mirovna misija Ujedinjenih naroda u Liberiji (UNMIL), u kojoj se trenutno nalazi osam policijskih službenika iz BiH, a u ovoj godini se očekuje raspoređivanje još šest policajaca.

Trenutno su svi bh.članovi misije raspoređeni na pozicijama tim lidera, što znači da se svi nalaze na rukovodećim pozicijama u misiji, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Bh. policijski službenici su dobili medalje, specijalne zahvalnice za predan rad i profesionalno izvršavanje zadataka od rukovodstva UNPOL-a u Liberiji.

Tim povodom i ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović čestitao je policijskim službenicima Bosne i Hercegovine u Liberiji na ovom uspjehu, a pohvalio je i doprinos bh. policajaca u očuvanju mira i sigurnosti u drugim misijima.

BiH sudjeluje u mirovnoj misiji u Liberiji - UNMIL od 2004. godine, a do danas su sudjelovala 64 policajca.

UNMIL je uspostavljen rezolucijom Vijeća sigurnosti 2003. godine s mandatom pružanja podrške provođenju Sporazuma o prekidu vatre, zaštiti osoblja UN-a, objekata i civila, pružanje humanitarne pomoći, podrške sigurnosnoj reformi i provođenju mirovnog procesa.

Iz BiH je u operacijama podrške miru od 2000. godine do danas sudjelovalo 155 policijskih službenika i to u mirovnim misijama u Liberiji, Sudanu - Južnom Sudanu, Kipru, Istočnom Timoru i Haitiju.

BiH trenutno sudjeluje u tri mirovne misije, u Sudanu, Liberiji i Kipru, sa 44 policijska službenika.

Značajan doprinos očuvanju mira, ali i afirmaciji države BiH u svijetu dale su i pripadnice ljepšeg spola, imajući u vidu da je do sada 21 policijska službenica sudjelovala u međunarodnim misijama, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.