BiH
0

Švercom mobilnih telefona oštetili budžet BiH za 720.000 KM

SRNA
Tužilaštvo BiH uputilo je Sudu BiH prijedlog pritvora za osobe čiji su inicijali S. Š. /37/ i B. Š. /37/ osumnjičene da su izvršili krivično djelo organizivanja grupe ljudi ili udruženja za krijumčarenje ili rasturanje neocarinjene robe, čime su oštetili budžet BiH za najmanje 720.000 KM.

S. Š. je osumnjičen da je organizovao grupu ljudi, te u dužem vremenskom periodu vršio prenos mobilnih telefona i prateće opreme preko carinske linije, a u tu grupu se kao član uključila osumnjičena B. Š. koja je kao vlasnik i direktor firmi prodavala krijumčarenu robu na području BiH.

S. Š je državljanin BiH i Hrvatske, rođen u opštini Glina u Hrvatskoj, a nastanjen u Banjoj Luci, dok je B. Š.  državljanka BiH i Srbije, rođena u Mrkonjić Gradu, a stalno nastanjena u Banjoj Luci - saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni S. Š. i B. Š. su nakon lišenja slobode predati postupajućem tužiocu Specijalnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, koji ih je ispitao u svojstvu osumnjičenih osoba.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac je  Sudu BiH uputio prijedlog za određivanje mjere pritvora zbog postojanja opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ponovo počiniti krivično djelo.