BiH
0

Sven Alkalaj razgovarao s ambasadorom Michaelom Tathamom

FENA
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj sastao se danas s ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Michaelom Tathamom.

Razgovarali su o dosadašnjem djelovanju BiH u okviru nestalnog članstva u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, s naglaskom na buduću saradnju dviju zemalja tokom predsjedavanja Ujedinjenog Kraljevstva Vijećem sigurnosti u novembru ove godine i procesu priprema BiH za predsjedavanje ovim tijelom u januaru 2011. godine, saopćeno je iz MVP-a BiH.

S tim u vezi, pozitivno je odgovoreno na ponudu Ujedinjenog Kraljevstva za organiziranje kraćeg seminara koji bi bio fokusiran na zahtjeve koji će se pred BiH naći u periodu pred i tokom predsjedavanja Vijećem sigurnosti.

Ovaj vid saradnje, razmjene iskustava i podrške od UK bit će organiziran s ciljem bolje i sadržajnije pripreme bh. diplomata koji rade na pitanjima iz domena djelovanja BiH u okviru VS UN-a, za sve izazove i obaveze koje predsjedavanje ovim tijelom UN-a podrazumijeva.

Ministar Alkalaj je izrazio posebnu zahvalnost članovima Evropskog parlamenta iz Ujedinjenog Kraljevstva koji su jučer glasali za uvrštavanje BiH na bijelu šengensku listu.

Izrazio je također zainteresiranost BiH da UK, koja nije član Schengena, nakon konačne odluke EU razmotri mogućnosti za liberalizaciju svog viznog režima za građane BiH.