BiH
0

Sven Alkalaj: Ovo je napad na BiH i naše prijatelje

FENA
Sven Alkalaj
Sven Alkalaj
Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine najoštrije je osudilo teroristički napad na Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država u petak u Sarajevu, izražavajući uvjerenje da će nadležni organi BiH u što skorijem roku otkriti detalje i počinioce ovog besmislenog čina.

"Sjedinjene Američke Države su dokazani prijatelj Bosne i Hercegovine", rekao je ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj,"i ovaj bezumni čin ne predstavlja samo napad na naše prijatelje, već i napad na Bosnu i Hercegovinu, njene građane, njene vrijednosti, te multietničke i multikulturalne ideale koje naša država zastupa."

Ministar Alkalaj je iskazao podršku Ambasadi SAD-a u Sarajevu i njenim zaposlenicima, te izjavio da je ovo akt pojedinca i da Bosna i Hercegovina nije država gdje teroristi mogu naći utočište.

"Bosna i Hercegovina nije nikada bila, niti će biti teroristička zemlja. Ovaj podmukli akt pojedinca, stranog državljanina, želi da uzdrma ugled BiH u svijetu i da nas predstavi u svijetu kao nestabilnu državu", rekao je Alkalaj.

"Naglašavam svim ambasadama i misijama u Bosni i Hercegovini da će sigurnosne i policijske agencije Bosne i Hercegovine pružiti potpunu zaštitu našim kolegama i prijateljima u svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima u BiH. Promptno i efikasno rješavanje ovog incidenta je najbolji dokaz o sposobnosti sigurnosnih i policijskih agencija BiH", rekao je Alkalaj, pohvalivši jučerašnju akciju, saopćeno je iz Ureda glasnogovornika Ministarstva vanjskih poslova BiH.