BiH
714

Svečanu zakletvu položilo 248 mladih vojnika, a među njima i 20 djevojaka

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Pripadnici 14. klase kandidata za prijem u profesionalnu vojnu službu danas su na prigodnoj svečanosti u Centru za osnovnu obuku Oružanih snaga BiH (OSBiH) u Pazariću u Kasarni "Zaim Imamović" položili zakletvu i potpisali ugovore za prijem u OS.

U prisustvu visokih dužnosnika Ministarstva odbrane BiH i OSBiH, NATO-štaba u Sarajevu i EUFOR-a, te članova vojno-diplomatskog kora, kao i članova porodica, rodbine i prijatelja, svečanu zakletvu položilo je 248 mladih vojnika, od kojih 20 djevojaka.

Oni će, nakon uspješno okončane osnovne obuke, biti raspoređeni u operativne jedinice OSBiH širom Bosne i Hercegovine, gdje će nastaviti specijalističku obuku u skladu s novim formacijskim dužnostima.

Sudionike ceremonije pozdravila je i čestitke mladim vojnicima uputila zamjenica ministra odbrane BiH za politiku i resurse Marina Pendeš, istaknuvši značaj kadrovskog podmlađivanja te odgovarajuće obuke radi sticanja vojnih znanja i vještina u skladu s misijom OSBiH i standardima NATO-a.

Istovremeno, pozvala je mlade vojnike da se i nadalje angažiraju na vlastitom individualnom i profesionalnom razvoju te unapređenju operativnih sposobnosti OSBiH na putu ka evroatlantskim integracijama.

Pendeš je podsjetila da je dosad u profesionalnu vojnu službu primljeno više od 3.700 mladih vojnika, potcrtavajući da će biti nastavljen proces podmlađivanja OSBiH radi jačanja ukupnih sposobnosti, kapaciteta i interoperabilnosti s vojskama NATO-a.

Na značaj kadrovskog jačanja OSBiH ukazao je i zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OSBiH za operacije generalmajor Mirko Tepšić, ocijenivši da je popuna ljudstvom i stalno zanavljanje kvalitetnim personalom jedan od najvažnijih zadataka na putu jačanja ukupne spremnosti i sposobnosti OS i ispunjavanju njihovih zakonskih obaveza.

Naglasio je da se čini sve da bi standardi obuke, opremanja, strukture i profesionalizma bili na što višem nivou, dovodeći to u kontekst sudjelovanja pripadnika OSBiH u međunarodnim mirovnim misijama i vježbama.

General Tepšić je u tom kontekstu istaknuo važnost Centra za osnovnu obuku, kao i Komande obuke i doktrine OSBiH u čijem sastavu djeluje, navodeći da njihovu relevantnost potvrđuju brojni uspješno obavljeni zadaci pripadnika OS, među kojima i njihovo nedavno angažiranje na planu pomoći stanovništvu i saniranju posljedica katastrofalnih poplava koje su pogodile BiH.

Dobrodošlicu sudionicima svečanosti i čestitke mladim vojnicima uputio je i komandant Centra za osnovnu obuku OSBiH major Jasmin Ganić, naglašavajući da je ova generacija upješno završila ciklus osnovne obuke te da su novoprimljeni mladi vojnici osposobljeni za izvršavanje zadataka u sklopu misije OSBiH te za daljnju stručno-specijalističku obuku u matičnim jedinicama.

Kazao je da novoprimljene vojnike očekuju novi izazovi, sticanje novih znanja i vještinja, te profiliranje u ličnosti spremne da odgovore složenim i zahtjevnim vojničkim zadacima, čime im se otvara perspektiva za napredovanje u službi i unapređenje tokom vojničke karijere.

Zvaničnim obraćanjima prethodili su intoniranje državne himne BiH, postrojavanje i svečana smotra pripadnika 14. generacije mladih vojnika te predaja raporta dužnosnicima Ministarstva odbrane BiH i OSBiH.

Svečanost u povodu polaganja zakletve 14. klase bila je prilika i za dodjelu stimulativnih mjera, odnosno uručivanje pohvala kandidatima koji su se naročito istaknuli i postigli najbolje rezultate tokom tromjesečne osnovne obuke.