BiH
0

Svečano otvoreni 503. Dani Ajvatovice

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Na Musalli u Pruscu kod Donjeg Vakufa večeras je svečano otvorena manifestacija 503. Dani Ajvatovice.

Centralni događaj manifestacije, pohod na Ajvaz-dedinu stijenu, bit će održan u nedjelju, 30. juna 2013. godine, kada je predviđeno i obraćanje reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH mr. Huseina ef. Kvazovića.

Ajvatovica je tradicionalni pohod Bošnjaka raspuknutoj stijeni na planini Šuica. Prema legendi, stijena se raspukla kada je Ajvaz- dedo, pobožni čovjek u prvim godinama dolaska islama na ove prostore molio da kroz nju proteče voda za Prusac, tada Akhisar (Bjeli Grad).

Posljednih godina ovo tradicionalno okupljanje vjernika iz čitave BiH, Turske, ali i cijele Evrope, preraslo je u međunarodnu kulturno-vjersku manifestaciju čiji sadržaji se organiziraju u osam gradova srednje Bosne.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Ove godine organizirat će se četrdeset različitih vjerskih, kulturnih i sportskih događaja.

Predsjednik Organizacionog odbora manifestacije muftija travnički mr. Nusret ef. Abdibegović je na svečanom otvaranju poželio dobrodošlicu svima koji će ove godine doći na 503. Dane Ajvatovice, dok je pred spomen-obilježjem šehidima i palim borcima Prusca manifestaciju svečanom otvorio federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplan.

Ove godine partner u organizaciji manifestacije je turska općina Osman Gazi iz Burse, a učešće u različitim aktivnostima uzet će i 90 učesnika iz Turske uz brojne goste iz ove prijateljske države.