BiH
0

Svečano obilježavanje 9. godišnjice Granične policije BiH

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U prisustvu predstavnika organa i institucija vlasti u BiH, dužnosnika bh. agencija za provedbu zakona, te predstavnika međunarodne zajednice i članova diplomatskog kora, brojnih zvanica i gostiju danas je u Sarajevu obilježena deveta godišnjica uspostave i rada Granične policije BiH (GPBiH).

Svečanost upriličena tim povodom u Glavnom uredu GPBiH bila je prilika za još jedno podsjećanje na put ustroja prve jedinstvene, multietničke i profesionalne policijske agencije na državnom nivou.

Kako je istaknuo direktor GPBiH Vinko Dumančić, ova policijska agencija je i u protekloj godini zabilježila značajne rezultate u nadzoru i kontroli državne granice duge 1.551 kilometar, a u prvom redu na suzbijanju svih oblika prekograničnog kriminaliteta, uključujući borbu protiv ilegalnih migracija.

Obraćajući se sudionicima svečanosti, Dumančić je potcrtao spremnost GPBiH da odgovori novim sigurnosnim izazovima te da nastavi saradnju s drugim policijskim agencijama u zemlji i inozemstvu.

U tom kontekstu podsjetio je na brojne zajedničke operacije realizirane u zemljama regiona poput onih čiji su kodni nazivi - "Grof", "Dunav", "Split", "Plitvice", "Spačva", "Havana", "Vršani", "Tara".

Za izuzetne rezultate GPBiH je na 17. međunarodnoj konferenciji graničnih policija, održanoj u Mađarskoj, a koja je okupila 47 šefova graničnih policija svijeta, odlikovana Srebrenom zvijezdom Međunarodne konferencije graničnih policija.

Direktor GPBiH napominje da rezultati obavezuju na još energičniji angažman na planu jačanja sigurnosti naše zemlje, regiona i šire te na unapređenje kapaciteta ove agencije i kontinuirano usvajanje najboljih praksi Evropske unije (EU), uključujući i dio obaveza i odgovornosti koje je GPBiH preuzeo, a koje BiH mora ispuniti na putu približavanja EU.

Svečanosti u Glavnom uredu Granične policije BiH u Sarajevu prisustvovali su i visoki gosti iz zemalja regiona - Hrvatske, Srbije i Makedonije, a u povodu obilježavanja devete godišnjice i Dana Granične policije BiH - 6. jula ovoj su instituciji upućeni brojni telegrami podrške.

Najuspješnijim, organizacionoj jedinici, policijskim i državnim službenicima te zaposlenicima dodijeljene su kolektivne i pojedinačne nagrade, koje su im uručili ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović i direktor GPBiH Vinko Dumančić.

U GPBiH uposlena su 2.224 djelatnika, od kojih 2.039 policijskih službenika, 40 državnih službenika i 145 uposlenika. U skladu sa sistematizacijom nedostaje još 312 djelatnika koliko ih je potrebno za kadrovsku popunu ove agencije.

Iako je ranije najavljeno, današnjoj svečanosti nije prisustvovao visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko, koji je bio zauzet radi sastanka Upravnog odbora ambasadora Vijeća za implementaciju mira.