Dan nezavisnosti BiH
3

Svečana akademija u Mostaru: BiH se morala boriti ili za Srbiju ili za svoju državu

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
U sklopu obilježavanja 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, nakon brojnih sadržaja, u Mostaru je danas upriličena svečana akademija koja je u Narodnom pozorištu okupila brojne predstavnike političkog i javnog života iz naše zemlje.

Uz intoniranje himne Bosne i Hercegovine, državna obilježja i prigodan svečani program, naglašen je značaj ovog historijskog dana za našu zemlju i sve njene građane, uz osvrt na teškoće kroz koje je prošla i izazove koji je očekuju.

Član Predsjedništva RBiH, izabran kao Jugoslaven na izborima 1990. godine za predsjednika FBiH Ejup Ganić je naglasio da BiH nije imala alternativu, jer se morala boriti za Hrvatsku, Srbiju ili svoju državu iako je učinila sve da se rat ne desi.

Ejup Ganić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Ejup Ganić (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Bila je dilema, mi smo morali da sačuvamo hiljadugodišnju državnost Bosne i Hercegovine i kad se raspala Jugoslavija mi smo proglasili nezavisnost, a sve smo učinili prije toga da spasimo onu državu, posebno Bosna i Hercegovina se isticala u tome i onda nije bilo drugog puta. Bilo je ako ćemo desno s Miloševićem, da nas mobiliše i da ratujemo protiv Hrvatske, ako idemo lijevo opet sukob sa Srbijom. Onda smo imali opciju da ratujemo za jednu državu ili za drugu. Mi smo odlučili ako treba ratovati da ćemo braniti svoju državu, ali smo učinili sve da ne dođe do rata", kazao je Ganić.

Ističe da je tako BiH opstala uz teške gubitke, što je bilo jako teško.

"Mi nismo imali pravo da prekinemo hiljadugodišnju državnost Bosne i Hercegovine. Bilo je teško, a Dejtonski sporazum je na kraju stavio sve u jednu korpu, one koji su napadali BiH i one koji su je branili, tako da još uvijek pomalo klizimo, ne ide to kako treba. Ali ovo je jednosmjerna ulica, Bosna i Hercegovina je suverena država, nekome se sviđa, nekome ne, ali tako će biti od sad pa do sljedeći hiljadu godina", rekao je Ganić.

Jedini put za očuvanje BiH

Ističe kako su izabrali jedini put da se sačuva Bosna i Hercegovina, jer kako naglašava, "sve druge opcije su bile da idemo na mobu, da se radimo i da se borimo za neke druge".

"Mi smo odlučili da Bosna i Hercegovina i njezini građani nastave. Sve smo učinili da dođe do mira, međutim mi nismo tada imali ni naftu, ni gas, ni dijamante, ni zlato, strateški onako ne posebno važni, tako da su nas svi u svijetu ostavili da vide šta će biti. Vi danas vidite kako pomažemo Ukrajini da se brani, a nama su uveli embargo i očekivali su da će nekih dva miliona 'probosanskih građana' nestati, a kad nestane milion ili dva ljudi, to je vijest koja traje nedjelju dana na CNN-u i onda je to kao sudbina. Međutim mi smo odlučili da opstanemo da organizujemo otpor, mobilišemo sve snage i na kraju smo malo ojačali. Međutim međunarodna zajednica onda nije htjela da budemo pobjednici nego je napravila skalameriju, Dejtonski sporazum koji je takav kakav je, ali opet imamo svoju nezavisnu državu i sad treba iznutra malo više raditi, nije to tako baš glatko, ali bit će bolje", podvukao je Ganić.

Naglasio je kako ga raduje da je danas u Mostaru jer je to grad koji voli i koji je posjećivao i u teškim ratnim danima, te da ga nosi u divnom sjećanju.

"Mostar je dragulj ne samo Bosne i Hercegovine nego i čitavog Balkana to je svijetu poznat grad i moramo malo biti pošteni i ulagati više u ovaj grad država malo više da se organizuje", poručio je Ganić.

Šerif Špago (Foto: G. Š./Klix.ba)
Šerif Špago (Foto: G. Š./Klix.ba)

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne Skupštine BiH Šerif Špago je naglasio da se kao i mnogo puta do sada iz Mostara danas šalje fina poruka da se u Mostaru i Hercegovini na lijep i prigodan način obilježava jedan od najvažnijih datuma u historiji Bosne i Hercegovine, Dan nezavisnosti.

"Jutros smo podigli zastavu na brdu Fortica iznad Mostara, simbol države Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina je postala međunarodno priznata država kad se naša zastava zavijorila na East Riveru u New Yorku, kada smo postali članica Ujedinjenih nacija i otada postaje put Bosne i Hercegovine kao samostalne nezavisne i međunarodno priznate države", naglasio je Špago.

Podsjeća, da je nažalost, poslije tog datuma uslijedila brutalna agresija.

Put ka EU i NATO savezu

"Pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine MUP a Republike Bosne i Hercegovine su uz nadljudske napore i gubitke uspjeli odbraniti teritorijalni integritet i stvorili osnovu da Bosna i Hercegovina izgrađujemo u miru i međunarodno priznatim granicama. Da pokušamo naći zajednički dogovor koji će prije svega obezbijediti da se bavimo pitanjima koja su od interesa svih građana, da se ne bavimo nekim neostvarenim ratnim ciljevima, nego da poboljšamo uslove života i rada naših građana i svih onih koji Bosna i Hercegovina doživljavaju kao svoju domovinu. Naravno Bosna i Hercegovina nema alternativu i ona će u budućnosti nastaviti svoj put tamo gdje pripada, a to je Evropska unija i NATO savez, da li će ona ići bržim ili sporijim koracima, zavisi od svih nas", zaključio je Špago.

Prije svečane akademije upriličen je posjet mostarskim Šehitlucima gdje se odala počast šehidima i poginulim borcima u odbrambeno oslobodilačkom ratu od 1992.do 1995. godine.

Program obilježavanja Dana nezavisnosti BiH u Mostaru je danas održan pod pokroviteljstvom zamjenika predsjedavajućeg Skupštine HNK Džafera Alića i zastupnika u Predstavničkom domu Parlamentarne Skupštine BiH Šerifa Špage.