Livno
0

Sve više maloljetnih trudnica

SRNA
Na području opštine Livno u prvih pet mjeseci ove godine registrovano je najmanje šest slučajeva trudnoće kod maloljetnica od kojih su se neke već porodile, rekao je Srni izvor iz Kantonalne bolnice "Fra Mihovil Sučić" u ovom gradu, koji nije želio da mu se pominje ime.

Psiholog u livanjskom Domu zdravlja Ankice Baković rekla je da su mladima jednom sedmično na raspolaganju psiholog, ginekolog i medicinska sestra, te da se razgovori sa ljekarima i pregledi obavljaju u potpunoj diskreciji.

"U Livnu nisu rijetki slučajevi da djevojčice od 13 i 14 godina stupaju u seksualne odnose, a do kraja srednje škole neke imaju toliko partnera da postoji vjerovatnost od polnih oboljenja i zdravstvenih komplikacija", naglasila je Bakovićeva.

Volonteri "Prijateljskog info-centra" koji u saradnji sa Centrom za građansku saradnju i Domom zdravlja u Livnu pokušavaju informisati vršnjake o polnim bolestima i sličnim temama ističu da mladi ljudi, koji su nezreli i slabo informisani, sve ranije postaju seksualno aktivni pri čemu uglavnom ne koriste zaštitu, radi čega su neželjene trudnoće sve češće.

Oni smatraju da akcije poput informisanja i podjele prezervativa ne podstiču mlade na seksualnu aktivnost, kao što tvrde u ovdašnjim školama, nego je njihov cilj edukacija mladih da bi se spriječile neželjene posljedice.  

Centar za građansku saradnju iz Livna pokrenuo je prije godinu dana u saradnji sa Domom zdravlja Savjetovalište za seksualno i reproduktivno zdravlje mladih, čije su usluge besplatne i anonimne, ali je odziv veoma slab, iako su mladi veoma slabo edukovani o seksualnom zdravlju, kontracepciji i polno prenosivim bolestima.