Alarmantni podaci
0

Sve veći broj siromašne djece u Republici Srpskoj

SRNA
Broj siromašne djece u Republici Srpskoj i BiH u stalnom je porastu - pokazuju podaci o povećanom broju korisnika na dodatak za djecu.

Pokazatelji o siromaštvu djece konstantno raste za tri do četiri posto. Sve je više siromašnih porodica, a posebno porodica sa djecom - dvoje i više njih.

"Povećanje broja siromašne djece raste iz godine u godinu što potvrđuje baza podataka Fonda dječje zaštite Republike Srpske, koji nastoji svim raspoloživim sredstvima da na djecu i njihove potrebe usmjeri sredstva kojim raspolažu, ali to su nedovoljna sredstva", kaže za Srnu Jovanka Vuković, predsjednica Savjeta za djecu Srpske.

Ona upozorava na stalni trend povećanja broja korisnika dodatka na djecu i navodi da je u septembru 2011. bilo 38.000 djece - korisnika, odnosno, više od 27.000 porodica koji imaju pravo na taj dodatak. 

"To je zapanjujući i alarmantan broj zbog kojeg bi cijela društvena zajednica morala iznaći sredstva za ove potrebe i još snažnije se pozabaviti ovim problemom", upozorava Vukovićeva.

Ona je, povodom Međunarodnog dana djeteta koji se obilježava 21. novembra, istakla da je siromaštvo samo po sebi teško, a posebno kada se djeca kao vulnarebilna kategorija, najosjetljivija u svakom segmentu, stave u ovu priču.

" U društvu gdje je sve više pojedinaca, porodica ili društvenih grupa koje su limitirane ne samo materijalno nego i u pogledu dostupnosti uslugama - kulturnim, zdravstvenim i obrazovnim - toliko da im onemogućavaju normalan život, jasno je da je riječ o siromaštvu", ističe Vukovićeva.
Nedostatak sredstava, nedostupno liječenje i obrazovanje, s jedne strane, predstavljaju objektivan i ogroman problem , a s druge strane sve to izaziva gubljenje samopoštovanja i dostojanstva ličnosti i kod djece.

"Među 680.000 siromašnih u BiH značajan procenat zauzimaju djeca - imamo različite procjene koliko je siromašne djece do 15 ili do 18 godina. Bitno je ukazati na činjenicu da ih ima i to mnogo", rekla je Vukovićeva.

Ona je navela procjenu da u RS-u oko 20 posto ljudi živi ispod relativne linije siromaštva,a među njima je značajan broj siromašne djece.

Istraživanja na nivou BiH o najugroženijim i najrizičnijim kategorijama podložnim siromaštvu pokazuju da su to porodice sa djecom - dvoje ili više njih.

"Zašto je to tako? Pa samo podizanje djece je dodatno opterećenje porodici i otuda izvjesna stimulacija za porodice sa djecom jer svako podizanje djeteta znači nova sredstva. Metodologijom ekvivalentne ljestvice npr. u Italiji za svako dijete treba još 21 posto sredstava , a u Srbiji 40 posto", rekla je ona.

Naše društvo opterećeno je posljedicama građanskog rata, tranzicijom, korupcijom i to su dodatni opterećujući i otežavajući elementi za porodice sa djecom.
Vukovićeva ističe da u RS-u, nažalost, postojeći oblici podrške porodicama sa djecom imaju naglašen socijalno-zaštitni karakter, a izostaje razvojni, "upravo zbog nedostajućih sredstava tako da se i ide na zadovoljavanje minimuma socijalne sigurnosti".

Savjet za djecu Republike Srpske ovih dana privodi kraju prvi četvorogodišnji mandat i do kraja godine biće formiran novi saziv.

"Prilika je da se povuče crta koliko smo uradili i koliko smo kao savjetodavno tijelo Vlade Srpske uspjeli da potpomognemo boljem položaju djece u RS-u ili da bar aktuelizujemo neke probleme koje, naravno, nismo imali ambiciju da kao savjet razrješimo nego da ih iniciramo i Vladi damo svoje preporuke i zaključke šta bi to trebalo da se uradi", rekla je Vukovićeva.

Ona je podsjetila da je Savjet za djecu trasirao put aktivnostima jednog savjetodavnog tijela koje po prvi put funkcioniše u Srpskoj.

"Moram da kažem da je to bio veliki izazov za sve nas u Savjetu - istaknute profesionalci iz različitih oblasti života, humaniste i ljude koji su se posvetili ovom problemu krajnje iskreno, volonterski i sa velikom ljubavlju za djecu jer to drugačije ne bi ni moglo. Ono što je značajno jeste da na nivou BiH ne funkcioniše Vijeće za djecu od 2006, a nema ga ni u Federaciji BiH. 
Iskustvo u okruženju u Srbiji i u Hrvatskoj, sa čijim savjetima imamo dobru saradnju, umnogome nam je pomoglo ali smo u Srpskoj i Federaciji BiH ipak bili pioniri u ovom poslu", rekla je Vukovićeva.

Ona je posebno navela projekat Socijalizacije djece Republike Srpske, koji traje već deset godina i po kojem djeca, posebno iz siromašnih porodica, njih 80 odsto, ide na more (koje je prvi put vidjelo).

"Od 2009. godine funkcioniše i Omdusman za djecu Srpske sa kojima tjesno sarađujemo, upućeni smo jedni na druge. Mi savjetodavno djelujemo a oni u domenu svojih igerencija, ovlaštenjima da zakonski reaguju", rekla je Jovanka Vuković u intervjuu Srni i naglasila da ove isntitucije - sve do jedne - rade u cilju podizanja kvaliteta života djece Srpske.