Brčko Distrikt
0

Sve spremno za izdavanje biometrijskih pasoša

SRNA
Ministar civilnih poslova i komunikacija u Savjetu ministara BiH Sredoje Nović ocijenio je danas da su ispunjeni svi preduslovi da u Brčkom od 1. oktobra otpočne izdavanje biometrijskih pasoša, zahvaljujući jednostavnijem postupku u odnosu na druge sredine u BiH, posebno tome što se ti poslovi obavljaju u jednom organu - vladinom Odjeljenju za javni registar.

Nović je poslije razgovora sa gradonačelnikom Draganom Pajićem i njegovim saradnicima, apelovao na sve matične urede da sistematizovano pristupe obavezama koje ih očekuju.

Direktor Agencije za identifikacione dokumente BiH Siniša Macan rekao je na današnjoj konferenciji za novinare da je Brčko distrikt ne samo ispunio sve uslove za izdavanje biometrijskih pasoša, već da u tom pogledu prednjači u odnosu na druge lokalne zajednice u BiH.

"Prilikom obilazaka opština, kantona i  Brčkog uvjerili smo se da su nadležni organi uglavnom spremni da od 1. oktobra građanima izdaju nove pasoše po standardima Evropske unije. Ispunjavanjem ove obaveze, BiH će se pridružiti državama koje su na Šengen listi", rekao je Nović, naglasivši da je BiH prva zemlja u Evropi koja je za vrijeme kraće od pet-šest godina ispunila uslove za izdavanje biometrijskih pasoša.

On je najavio da će svi građani BiH koji posjeduju lične karte u septembru biti podvrgnuti davanju otisaka, kako bi se na osnove toga onemogućilo nedozvoljeno posjedovanje dvije ili više ličnih karata izdatih na području države.

Govoreći o nagoviještenim novinama u izdavanju automobilskih registarskih tablica, ministar Nović je rekao da će njihov izgled, prije svega struktura brojeva i slova, biti nešto drugačiji, ali i da će biti jeftinije u odnosu na dosadašnje. 

"Neće biti vršena zamjena tablica, izuzev u slučajevima promjene vlasništva automobila", objasnio je Nović i dodao da će uz nove registarske tablice vlasnici vozila ubuduće posjedovati i nova dokumenta kao što su potvrde o vlasništvu i registraciji.
Nović i Macan su nakon konferencije za novinare posjetili prostorije Vladinog odjeljenja za javni registar.