Hajmo u planine - jeftinije je
0

FOTO / Sve je spremno, samo snijega nema

Piše: T. Sekulić
Jahorina (Foto: oc-jahorina.com)
Jahorina (Foto: oc-jahorina.com)
Ljubitelji zimskih radosti s nestrpljenjem iščekuju snježne padavine. Olimpijske ljepotice u našoj zemlji su već spremne da ugoste skijaše i ljubitelje planina. Zimska turistička sezona na Jahorini je otvorena proteklog vikenda, a zvanično otvaranje sezone na Bjelašnici planirano je 15. decembra.

Građani Bosne i Hercegovine će od 15. decembra putovati bez viza u zemlje Šengena i vjerovatno će mnogi ljubitelji snježnih radosti ove godine posjetiti evropska skijališta, međutim iz ZOI-ja i Olimpijskog centra Jahorina ističu da ih to ne zabrinjava mnogo jer skijaši vole skijati na Bjelašnici, Igmanu i Jahorini.

Jeftiniji boravak na planinama u BiH

Glavni ski centri u BiH su također ove godine snizili cijene usluga za 15 do 20 posto, odnosno za 10 do 23 posto.

"Cijene smještaja u hotelu Bistrica ove godine su jeftinije za 10 posto, a cijene za ski pass 23 posto. Naime, dnevna karta je koštala 39, a sada je 30 KM", kazala je za Sarajevo-x.com Zorica Stojanović, glasnogovornica Olimpijskog centra Jahorina.

Ove zimske sezone jefinije je i na Bjelašnici.

"Očekujemo da će veliki broj Bosanaca i Hercegovaca iskoristi vizne olakšice i posjetiti neke od ski centara u Evropi, što ne mora značiti da će skijati isključivo u tim centrima. Imajući u vidu tu činjenicu, ali i globalnu ekonomsku krizu, ove godine smo išli s kampanjom pretprodaje sezonskih ski karata, u okviru koje je sezonski ski pass koštao 280 KM u odnosu na 550 koliko košta u redovnoj prodaji. Sniženje od 15 do 20 posto je također jedna od olakšica koje smo dali našim posjetiocima", kazala je za Sarajevo-x.com Muamera Šehić, glasnogovornica ZOI-ja.

Topovi, šesterosjedi, moderni ski-liftovi...

Na Jahorini su još u februaru ove godine puštena u rad dva šesterosjeda, a uz postojeća tri dvosjeda, tri ski-lifta i dva baby lifta postoje kapaciteti za 10.000 skijaša na sat.

Naravno, veliki problem predstavlja to što još uvijek nema snijega, no u Olimpijskom centru Jahorina se nadaju da bi već ove godine moglo početri osnježivanje staza.

"Trenutno postoji 50 fiksnih i mobilnih topova koji bi mogli biti pušteni u rad već ove ili najkasnije početkom naredne godine", kazala je Stojanović.

Naravno, vraćanje starog sjaja Jahorini će se nastaviti, pa je tako u planu izgradnja još jednog šesterosjeda na stazi Skočine i modernizacija liftova.

Nove staze na Igmanu i Bjelašnici

U preduzeću ZOI'84 navode da su potpuno spremni za predstojeću sezonu.

"Urađen je kompletan remont vertikalnog transporta, te se veoma mnogo vremena posvetilo uređenju staza. Na Igmanu (Veliko Polje) urađena je pet kilometara duga staza za nordijske discipline, a završena je i snowboard staza i skakaonica na Bjelašnici", izjavila je za Sarajevo-x.com Šehićeva, dodavši da žičare trenutno ne rade, ali po sticanju uslova za skijanje bit će puštene u funkciju.

Bjelašnica (Foto: zoi84.ba)
Bjelašnica (Foto: zoi84.ba)
Glasnogovornica ZOI-ja je istakla da su mašine za vještačko osnježivanje već raspoređene na predviđena mjesta.

"Urađen je i projekt Upojno - Sabirnog bunara u koji se prikupljaju oborinske vode koje će biti korištene za proizvodnju vještačkog snijega", kazala je Šehićeva.

U preduzeću ZOI'84 napomenuli su da nisu odustali od izgradnje žičare kabinskog tipa. Trenutno ZOI traži partnera za finansiranje tog projekta.

U skorije vrijeme trebala bi početi i realizacija Business Plana razvoja Bjelašnice i Igmana, čime bi ovi ski centri dobili nove smještajne i hotelske kapacitete, sportsko rekreacione objekte i moderniji vertikalni transport.

U iščekivanju pahulja...

Na Jahorini trenutno ima svega 10 centimetara snijega, ali iz Olimpijskog centra ističu kako to ne znači da je sezona propala. Snijeg se očekuje oko 10. decembra, kao i prvi gosti koji uglavnom dolaze iz zemalja bivše Jugoslavije kako bi uživali na olimpijskoj ljepotici koja može konkurisati evropskim ski centrima.

Na Bjelašnici, pak, trenutno ima snijega, iako nije dovoljno kvalitetan za početak uređenja staza. U gornjem dijelu snježni prekrivač je 60 centimetara, a u donjem dijelu, odnosno na Babinom Dolu visina snježnog prekrivača iznosi 10 do 15 centimetara.

Iz ZOI-ja, ali i iz Olimpijskog centra Jahorina istakli su kako se nadaju da će vremenske prilike ove sezone biti bolje.

"Već tri sezone imamo velikih problema s nedostatkom snijega. Ne samo ZOI'84 već i svi ski centri u BIH i regiji", kazala je Muamera Šehić.

Stojanovićeva je dodala da će na Jahorini uskoro biti vještačkog snijega, no naravno svi željno iščekuju prirodni snijeg da zabijeli padine olimpijskih ljepotica.