UG "Akcija građana"
0

'Sve dok se ne ispune prošlogodišnji zahtjevi mi nećemo stati'

FENA
Udruženje građana "Akcija građana" ocijenilo je danas da je pažljivom analizom akcionih planova Kantona Sarajavo i Grada Sarajeva utvrdilo da niti jedan ključni cilj protiv maloljetničkog kriminala nije ispunjen, čak ni godinu dana od smrti maloljetnog Denisa Mrnjavca.

U saopćenju za javnost "Akcija građana" podsjeća da je Mrnjavac ubijen na današnji dan, u šesnaestoj godini, od ruku gradskih huligana i u tramvaju punom putnika.

Navodi se da je Denisovo ime dodano na već ionako dug spisak ubijenih, povrijeđenih i opljačkanih.

Udruženje je stava da ne bi smo bili svjedoci tragedija da je rješavanje ovog problema pokrenuto na vrijeme. Također, isti se zločini ne bi ponavljali kao što se sada dešava, niti bi povratnici u vršenju kriminalnih dijela slobodno šetali ulicama bh. gradova.

"Nesuočavanje sa odgovornošću za dugogodišnje odgađanje poduzimanja sistemskih mjera protiv maloljetničkog kriminala opisuje vlast za koju glasamo", ističe se u saopćenju.

U Udruženju smatraju da neprovođenje akcionih planova, netransparentnost, neučinkovitost i nemar daju razloge da stanje i dalje bude isto. Ističe se da odgovornost ne leži samo na vlasti koja iz dana u dan pokazuje svoje pravo lice, već i na građanima koji šutnjom na određeni način podstiču nerad nadležnih.

"Mi ne namjeravamo biti samo pasivni posmatrači i upozoravamo vlast da ćemo nastaviti konstantno skretati pažnju na odgovorne i na njihov nerad. Sve dok se ne ispune prošlogodišnji zahtjevi, mi nećemo stati", zaključuje se u saopćenju "Akcije građana".

Najavljeno je da će se članovi ovog Udruženja pridružiti sutrašnjem okupljanju građana ispred Vječne vatre s početkom u 18.30, povodom obilježavanja godišnjice tragične Denisove smrti.