BiH
0

Svakoj osmoj vrsti ptica u svijetu prijeti nestanak

NINA
Svakoj osmoj vrsti ptica u svijetu prijeti nestanak zbog nekontroliranog razvoja poljoprivrede i krčenja šuma, navodi se u izvještaju predstavljenom u nedjelju na otvaranju svjetske konferencije međunarodne organizacije za zaštitu ptica Bird life international u Durbanu u Južnoafričkoj Republici.

U izvješću naslovljenom "Stanje ptica u svijetu 2004.", ističe se da opasnost od nestanka prijeti svakoj osmoj vrsti ptici, odnosno, 1.211 vrsta ptica.

Među njima 179 vrsta je ozbiljno ugroženo, 344 vrsta je suočeno s visokim rizikom od nestanka, a kod 688 vrsta taj rizik je nešto manji.

Populacija 966 vrsta ptica niža je od 10.000 jedinki, 502 vrste imaju populaciju manju od 2.500 jedinki, a oko 77 vrsta ima manje od po 50 ptica.

Oblasti s najvećim brojem ugroženih vrsta su atlantska obala Brazila, Himalaji, istočni Madagaskar i skupine ostrva na jugoistoku Azije.

Među faktorima koji utječu na nestanak ptica u izvještaju se na prvom mjestu navodi nekontrolirani razvoj poljoprivrede i masivno uništavanje šuma. Tu su također zagađenje vode i zraka, šumski požari, klimatske promjene i trgovina pticama, prenosi AFP.

"Stanje ptica u svijetu neprestano se pogoršava. Da bi se one spasile potrebno je poduzeti čitav niz mjera i to odmah. Trajna rješenja zahtijevaju korjenite promjene", navodi se u izvješću i ističe da glavni izazovi nisu znanstvene, nego socijalne i političke prirode.