BiH
20

"Svaki sekund je bitan": Dirljivi dokumentarac o borbi oboljelih od multiple skleroze

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Udruženje oboljelih od multipla skleroze Kantona Sarajevo upriličilo je danas projekciju dokumentarnog filma "Svaki sekund je bitan" i na taj način se priključilo globalnoj kampanji obilježavanja Svjetskog dana multipla skleroze (MS).

Urednica projekta Adnana Dunović kazala je da je taj dokumentarni film započeo kao školski projekt, ali se potom na realizaciji okupila grupa profesionalaca a kao rezultat nastao je ozbiljan uradak za koji svi njegovi akteri vjeruju da će zainteresirati javnost.

"Ovo je film o životu, izuzetnim ljudima koji su pokazali i dokazali da bolest nije kraj. Da je to samo jedna vrsta izazova s kojom se oni svakodnevno suočavaju i nalaze način da žive punim plućima", kazala je Dunović.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Film prati dirljive i tople ljudske priče Emmine Mirne Fejzović, Fate i Mahmuda Bahtijarevića i Ammare Šabić-Langić i otkriva svijet smisla, ljubavi i pobjede nad opakim i podmuklim neprijateljem zvanim mulipla skleroza.

Znanje i nove metode u pristupu liječenju u filmu su sa gledaocima podijelili neurolozi Osman Sinanović i Enra Suljić, fizijatar Mirsad Muftić, psihologinja Jasna Bajraktarević i psihoterapeutkinja Mirela Badurina. Autorica je Isidora Jurišić, a redatelj Aleš Kurt.

Dokumentarni film premijerno je prikazan na FTV na Međunarodni dan žena, a u procesu je pripreme za prikazivanje na festivalima u BiH i inozemstvu.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Multipla skleroza (MS) je progresivna i degenerativna bolest koja pogađa centralni živčani sustav, uključujući mozak, optički živac i kralješničku moždinu, a kvalitetnom suradnjom ljekara i oboljelih može umnogome poboljšati kvalitetu života oboljelih.

Stručnjaci upozoravaju da je važno na vrijeme uočiti simptome među kojima su slabljenje vida, kratkotrajna slabost u ekstremitetima, ali i slabije pamćenje i koncentracije te učestala depresija.

Svjetski dan oboljelih od multipla skleroze obilježava se 26. maja. U okviru obilježavanja toga dana u BiH za 29. maj u Sarajevu je najavljena i manifestacija "Zajedno smo jači".