Komentari (9)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
ne poznajem norme gradenja njemacke zemlje. vas ne treba brinuti koji je finalan kojefcijent. Ali naglasavate vasu buducu potrosnju od 45 kWh/m2 kao i podrucje sjeveroistocne bosne. Potrosnja individualnog kao i za kolektivne objekte je 38kWh/m2. 45kWh/m2 se koristi za restauraciju. Vi kao buduci potrosaci trebate samo shvatiti cemu svrha kontrole energetskih postrojenja. Kojefcijent koji se dobije nakon cijelokupnog proracuna, dobivenim se ugraduje debljina izolacije. Ako imate tacnu nadmorsku visnu kao i klimatske podatke te regije, mogu vam izracunati debljinu izolacije koju bi taj objekat trebao imati. Sto vise ulozite novca u izolaciju kao i u energetsko obnavljanje sve cete manje placati vase troskove nakon ugradnje.
Znas li mozda od prilike koliki je max koeficijent prolaza toplote za potrosnju manju od 45 kw/h, za nekih 100m2 za podrucije sjeveroistocne bosne? Da li bi trebao zadovoljiti koeficijent manji 0,4 po tvojoj procjeni? Mislim da bi trebao bez problema, posto je i u Njemackoj max dozvoljeni 0,4 mislim.
O Bože još jedna tortura za one koji rade po zakonu. Pa gdje žive ti idioti koji donose ovakve zakone? Vide li oni hiljade kuća u svakom gradu izgrađene bez ijednoga papira, na klizištu, u vodozaštitnoj zoni, bez fasade, bez krova, bez... Pitam se kada se misle primiti takvih objekata? Ali ovaj zakon nije donesen zbog takvih objekata već je donesen da od ljudi koji stvaraju vrijednost a drže se zakona iscijede i posljednju KM, da im zgade investiranje u ovu zemlju. Naravno tu je još jedna komisija koju će oni koji se ne namjeravaju držati zakona lako podmiriti kojim stojom.
Prema nesluzbenim podacima, povod hapsenja Jovana Divjaka je lobiranje pojedinih BH stranki, nakon izjave koju je Divjak dao za HRT http://www.youtube.com/watch?v=1tE2AG2QRbE
Norma gradenja vazi za sve regije onako kako se studiozno donese odluka za svaku regiju na kojoj se objekat gradi. Kad je u pitanju Mediteran, norma gradenja takoder postoji ali se razlikuje u tome sto je regija toplija,... automatski regulacija o izgradnji se npr u potpunosti razlikuje od npr bjelasnice. Norma gradenje se ispostavlja tako sto se za svaku regiju donesu odluke (nakon studija) o normi-regulaciji gradenje. Na mediteranu je potrebna izolacija na fasadama, jer toplotna sunceva energija probija kroz zidove i onda navecer ne mozes da spavas toliko je toplotne energije u objektu... ;) Kuzis logika majka sve u svrhu za boljitak zelene planete Firme koje budu izvodili takve radove moraju biti ovlasteni sa drzvane strane, uz to morace placati osiguranje, jer sve stzo firma garantira u slucaju da se nesto desi ko\'placa te troskove?
jel ovo vazi i za Hercegovinu gdje je Mediteranski pojas? Gluposti, samo preuzimate i to da bi uzeli pare nizasta, nedao bog da morate nesto sami skontat...
Bavim se arhitekturom u inostranstvu, ali ovo gore navedeno opet je, sto bi lakse kad moze komplikovano, narod nista od ovog nece razumjeti a nece se se ni izvoditi u praksi, jer onaj tko gradi kucu treba mu 20 godina za malter samo za fasadu. a za ostalo da ne govorimo, koliko je kuca koje su potpuno gole. Svaki objekat koji ima starosnu dob, a pritom nije njegovan gubi na vrijednosti. npr. elektronske instalacije se svakih 40-50mx godina moraju u potpunosti izmijeniti, vodoinstalacije, ect, u slucaju renoviranja norma gradena se mora postovati vazi za svaku novu izgradnju-renovaciju shodno podrucju regiji na kojem se objekat nalazi.
omotac ?! hehehehhehehe.... covjek se moze ismijati vasim rijecima.
Odlično, ovo je trebalo poduzeti još prije 30 godina Znači li ovo sada i sniženje cijene stanova za one koji imaju loš razred?