FBiH
0

Svaka građevina treba imati potvrdu o energetskim svojstvima

FENA
Federalno ministarstvo prostornog uređenja obavijestilo je građane u Federaciji Bosne i Hercegovine o zakonskoj obavezi pribavljanja potvrde o energetskim svojstvima građevine prije izdavanja odobrenja za upotrebu, odnosno prije promjene vlasništva ili iznajmljivanje građevine ili njenog dijela.

Kako je Feni potvrđeno u ovom ministarstvu ovlaštene osobe utvrđuju prilikom pregleda potrebnu energiju za zagrijavanje. To znači da se utvrđuje kakav je omotač (fasada, vanjski otvori, krov) objekta, sistem grijanja i hlađenja itd.

Nakon što se utvrde koeficijenti prolaska toplote, odnosno gubici energije na omotaču, kroz sistem grijanja, ventiliranja ili klimatiziranja objekta, on se svrstava u jedan od osam (A+, A, B, C, D, E, F i G) energetskih razreda.

Energetski razred B, primjera radi, podrazumijeva da je za objekt potrebno manje od 45 kw/h po kvadratnom metru što je referentni razred za područje Federacije BiH.

Objekt može imati i energetski razred G, što znači da troši više od 279 kw/h po metru kvadratnom. Drugim riječima to je energetski vrlo neefikasan objekt i tada osoba koja pregleda objekt mora predložiti pregled mjera u certifikatu kako bi objekt dostigao razred B.

Neke od mjera su postavljanje termo-fasade, promjena prozora i vrata, napraviti zaštitu na krovu i niz drugih mjera.

Krajnji cilj utvrđivanja energetskog razreda je ušteda energije, kao i smanjenje ispuštanja CO2, kako bi se dostigli evropski standardi, rečeno je u Ministarstvu prostornog uređenja FBiH.

Pravilnikom je predviđeno da krajnji rok za utvrđivanje energetske efikasnosti objekata na području Federacije BiH bude 1. august, međutim budući da će tek za tri mjeseca biti osposobljen dovoljan broj ljudi da vrše pregled objekata, ovaj rok će biti produžen.