BiH
394

"Suza Angeline Jolie" Dade Ruvića među najboljim Reutersovim fotografijama

Piše: E. M.
Foto: Dado Ruvić
Foto: Dado Ruvić
Fotografija Reutersovog fotoreportera Zeničanina Dade Ruvića ove godine se našla u Reutersovom izboru najboljih fotografija za 2014. godinu.

Svakog dana kroz Reutersov servis prođe više hiljada fotografija autora iz cijelog svijeta, a svjetska novinska agencija Reuters svake godine bira najbolje od njih.

Ruvićeva fotografija na kojoj glumica i rediteljica Angelina Jolie plače u Memorijalnom centru u Potočarima obišla je svijet, a u konačnici je izabrana i za jednu od najboljih u 2014. godini.

Za Ruvića je ovo veliki uspjeh s obzirom na to da javnost nije viđala glumicu u medijima kako izražava takve emocije, kao što je to bilo prilikom posjete Potočarima.

"Uvrštavanje moje fotografije među 55 najboljih 2014. godine me posebno obradovalo, prije svega jer je to izbor mojih urednika i šefova. U Angelininoj suzi se ogleda historija ove krvlju natopljene zemlje i ja znam da će ovo podstaći cijeli svijet da sazna za Bosnu i Hercegovinu i njenu turbulentnu prošlost, da saznaju stvari koje se ne bi više smjele ponoviti, ne samo ovdje, već i u cijelom svijetu", kazao je Ruvić za Klix.ba.

Ruvić je ovakve uspjehe bilježio i u protekle četiri godine, dok se 2013. godine u Reutersovom izboru najboljih fotografija našla i njegova fotografija munje nad Potočarima.