BiH
1

Sutra u Foči obilježavanje dana logoraša BiH

FENA
Foča
Foča
Savez logoraša Bosne i Hercegovine sutra će u Foči, ispred Kazneno-popravnog doma, a bivšeg logora u koji su bile zatvarane osobe nesrpske nacionalnosti, obilježiti "Dan logoraša".

Obilježavanje Dana logoraša počet će u 13 sati, najavio je Savez logoraša u BiH.

U logoru Kazneno-popravnog doma (KPD) Foča od 3. jula 1992. do 10. oktobra 1994. bilo je zatočeno 709 osoba, od čega 700 muškaraca, šest žena i troje djece. Od navedenog broja logoraša iz logora KPD Foča ubijene su ili nestale 322 osobe.

Pored logora KPD Foča, osobe nesrpske nacionalnosti s područja Foče i okolnih općina bile su zatvarane u još 13 logora, od kojih su najpoznatiji logori "Partizan" i "Livade".

Prema evidencijama Saveza logoraša u BiH, ukupan broj zatočenih u logorima na području općine Foča je 1.601, od koji su 894 muškarca, 423 žene i 284 djece.

U logorima na području općine Foča ubijene su ili nestale 342 osobe nesrpske nacionalnosti.

Foča je jedna od općina u kojoj su počinjeni najteži zločini nad nesrpskim stanovništvom u proteklom ratu 1992.-1995. Zatočenici fočanskih logora svakodnevno su bili izlagani najstrašnijim oblicima tortura, od maltretiranja, ponižavanja, premlaćivanja, izgladnjivanja, seksualnog zlostavljanja i sistematska silovanja, držanja u ropskom odnosu u privatnim kućama i stanovima, a veliki broj je lišen života na izuzetno surov način.

Za najteže oblike ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti, kršenje zakona i običaja ratovanja, zločina protiv stanovništva (deportacije i prisilno premještanje, etničko čišćenje, porobljavanje, silovanja, ubistva) u Foči pravomoćno su, od Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) osuđeni Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić, Dragoljub Kunarac, Radomir Kovač, Zoran Vuković, Dragan Zelenović i Milorad Krnojelac, a u Sudu BiH Radovan Stanković, Gojko Janković i Neđo Samardžić.

Nekoliko sudskih procesa za zločine počinjene u Foči su u toku, navodi Savez logoraša uoči sutrašnjeg obilježavanja Dana logoraša BiH.

Savez logoraša u BiH tradicionalno obilježava 9. maj kao Dan logoraša.