BiH
0

Sutra sjednica Predstavničkog doma PS BiH

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za sutra u Sarajevu trebalo da obavi raspravu o slučaju nezakonitog hapšenja poslanika SDP-a BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Selima Bešlagića, te Budimira Nikolića i Envera Delibegovića.

Poslanik Selim Bešlagić je uhapšen 12. juna, zajedno s Budimirom Nikolićem i Enverom Delibegovićem. Priveden je radi izručenja srbijanskim pravosudnim organima na osnovu međunarodne potjernice Interpola Srbije pod sumnjom da je počinio krivično djelo korištenja zabranjenih sredstava ratovanja. Ubrzo nakon toga je pušten jer je državljanin BiH.

Poslanici bi trebalo da u prvom čitanju razmatraju: Prijedlog okvirnog zakona o srednjem stručnom obrazovanju i obuci u BiH, Prijedlog zakona o radu i zapošljavanju, Prijedlog zakona o okviru deviznog poslovanja u BiH te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje.

Pred poslanicima bi se, između ostalog, trebao naći i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o administrativnim taksama BiH, kao i zahtjev Vijeća ministara BiH da se Prijedlog zakona o sportu u BiH razmatra po skraćenom postupku.

Na dnevnom redu bi trebalo da budu i izvještaji Komisije kolegija za postizanje saglasnosti o zahtjevu poslanika Beriza Belkića za razmatranje Prijedloga zakona o Memorijalnom centru Srebrenica – ‘’Potočari“, spomen-obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine po hitnom postupku; zahtjevu poslanika Ekrema Ajanovića za razmatranje Prijedloga zakona o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti po skraćenom postupku, te o prijedlogu zaključaka poslanika Azre Hadžiahmetović u vezi sa Zakonom o izmjeni Zakona o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom BiH.

Poslanici bi trebalo da razmatraju Izvještaj o ispitivanju opravdanosti podnesenih prigovora na utvrđenu rang-listu za izbor generalnog revizora i zamjenika generalnog revizora u Uredu za reviziju institucija BiH, te daju saglasnost za ratifikaciju nekoliko međunarodnih sporazuma i ugovora.