BiH
2

Sutra prvi trilateralni sastanak tužilaca BiH, Srbije i Hrvatske

SRNA
Goran Salihović
Goran Salihović
U Sarajevu će sutra biti održan prvi sastanak glavnih tužilaca BiH, Srbije i Hrvatske, najavljeno je iz Tužilaštva BiH.

Na ovom trilateralnom sastanku bit će razgovarano o "do sada realizovanoj saradnji na osnovu Protokola o saradnji u progonu počinilaca ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, kao i konkretnim aktivnostima u procesu saradnje u budućnosti".

Zamjenik tužioca Srbije za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je Srni da bi srpski tužilac Vladimir Vukčević sutra trebao da prisustvuje trilateralnom sastanku u Sarajevu.

Vekarić je istakao da je ovaj sastanak veoma značajan za unapređenje regionalne saradnje u predmetima ratnih zločina.

Predstavnici Tužilaštva BiH i Tužilaštva Srbije za ratne zločine dogovorili su u septembru međusobnu pomoć i konkretnu saradnju u zajedničkoj borbi protiv nekažnjenih ratnih zločina.

Na sastanku delegacija tužilaca, koje su predvodili glavni tužioci BiH Goran Salihović i Srbije Vladimir Vukčević, bilo je riječi o dotadašnjim rezultatima saradnje u okviru Protokola o saradnji u procesuiranju počinilaca ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida.

Glavni tužioci BiH i Hrvatske Goran Salihović i Mladen Bajić potpisali su u junu protokol o saradnji u procesuiranju predmeta ratnih zločina koji će onemogućiti zločincima da izbjegnu pravdu izvan granica njihovih zemalja.

Ovaj protokol omogućiće efikasnije procesuiranje počinilaca ratnih zločina koji žive u BiH ili Hrvatskoj i koriste dvojna državljanstva.