BiH
0

Salihović u Ninbergu na konferenciji o procesuiranju ratnih zločina

SRNA
Glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović, u izlaganju na međunarodnoj konferenciji u Nirnbergu, istakao je važnost regionalne saradnje tužilaštava u borbi za procesuiranje počinilaca ratnih zločina.

Salihović je istakao i važnost korištenja nasljeđa međunarodnih krivičnih sudova koji su u prošlosti sudili za ratne zločine.

On je na skupu bio moderator panela na kome se govorilo o procesuiranju predmeta ratnih zločina u BiH, nasljeđu Haškog tribunala, radu Rezidualnog mehanizma Tribunala, kao i važnosti arhivskih materijala Tribunala i međunarodnih krivičnih sudova u procesuiranju predmeta ratnih zločina.

Tokom diskusije istaknuta je dobra regionalna saradnja tužilaštava u BiH, Srbiji i Hrvatskoj, te zaključeno da se budućnost procesuiranja predmeta ratnih zločina, u velikoj mjeri mora oslanjati na jaku regionalnu saradnju.

Na konferenciji su, između ostalih, bili prisutni - Hasan Bubakar Dželou, tužilac Međunarodnog krivičnog tribunala za Ruandu i tužitelj Rezidualnog mehanizma MKSJ, Serge Brammertz, tužilac Tužilaštva pri MKSJ, Dejvid M. Krejn, bivši tužilac Specijalnog suda za Sijera Leone i Vilijem Smit, zamjenik tužioca Specijalnih vijeća Suda u Kambodži.