BiH
1

Salihović: Tužilaštvo se malo pita o zakonima iz svoje oblasti

FENA
Goran Salihović (Foto: Klix.ba)
Goran Salihović (Foto: Klix.ba)
Glavni tužilac BiH Goran Salihović nije zadovoljan predloženim zakonima koji se tiču tužilačke oblasti u BiH te smatra da je to dodatni pritisak na nezavisno pravosuđe.

On ističe da se Tužilaštvo BiH “malo pita” u vezi sa zakonima o tužilaštvu te plaćama sudija i tužilaca.

Salihović je, u izjavi novinarima u Banjoj Luci, gdje učestvuje na sastanku strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa u BiH, rekao da Tužilaštvo BiH podržava strukturalni dijalog i zaključke koji su u ranijem periodu predstavljeni.

Podsjetio je da je Evropska komisija u svom izvještaju pohvalila rad pravosudnih institucija BiH, Tužilaštva i Suda BiH na procesuiranju ratnih zločina i regionalnoj saradnji o tom pitanju.

"Tužilaštva BiH, Srbije i Hrvatske već su krenula u realizaciju tog projekta. Mi u pripremi imamo osamdesetak predmeta, a već su dva do tri prebačena Srbiji i Hrvatskoj na procesuiranje", naveo je glavni tužilac BiH.

Najavio je da je planirano da u Sarajevu bude održan sastanak predstavnika tužilaštava BiH, Srbije i Hrvatske, čiji bi pokrovitelj bila Evropska komisija, što je, kaže, veliki pomak u procesuiranju ratnih zločina.

Zamjenik ministra pravde BiH Srđan Radulj rekao je danas da je pitanje provođenja presude “Maktouf-Damjanović” samo pitanje Suda BiH.

Ta presuda Evropskog suda za ljudska prava, ističe, neće izazvati bilo kakve posljedice po presude u drugim sudovima u BiH, već samo u Sudu BiH.

Očekuje da Sud BiH provede ovu presudu te dodaje da je strukturalni dijalog počeo zbog retroaktivne primjene Krivičnog zakona BiH, na čemu je i insistirala RS, a što se potvrdilo tačnim.

Da su u strukturalnom dijalogu o reformi pravosuđa u BiH približeni stavovi u vezi s potpunim provođenjem presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Maktouf-Damjanović", smatra savjetnik ministra pravde Republike Srpske Nikola Kovačević.

"Sud BiH nije trebao čekati ovu presudu, jer su pravila u primjeni Krivičnog zakona jasna i decidirana", tvrdi Kovačević i dodaje da je odluka Evropskog suda sada imperativ da Sud BiH mora ponoviti postupak u slučaju 'Maktouf-Damjanović', kao i sve postupke kada su u pitanju odluke koje se nalaze po apelacijama u Ustavnom sudu BiH.

Mišljenja je Sud BiH mora pretrpjeti statusne promjene te da se u novom zakonu o sudovima BiH treba predvidjeti sud prvog i drugog stepena, koji mora biti potpuno odvojen od sudova entiteta. Za njega je neprihvatljivo da Visoko sudsko i tužilačko vijeće samo piše zakon o sebi, jer ne može biti objektivno.

Kovačević je dodao da je prerano davati komentare koliko se uspjelo u strukturalnom dijalogu, dok predsjednik Viskog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milorad Novković smatra da veliki kvalitet strukturalnog dijaloga kada je u pitanju pravosudni sistem u BiH.

Dvodnevni plenarni sastanak Strukturalnog dijaloga o pravosuđu između Evropske unije i Bosne i Hercegovine završava se danas u Banjoj Luci.

Na osnovu ishoda sastanka i procjene napretka u relevantnim oblastima, Evropska komisija će objaviti set tehničkih preporuka.

Evropska unija je uspostavila Strukturalni dijalog radi podrške reformama u oblasti pravosuđa u BiH te podrške njenom približavanju Evropskoj uniji.