Sastanak u Butmiru
0

Sutra o imovini i amandmanima na Ustav

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Na dnevnom redu sutrašnjeg sastanka u Butmiru lidera parlamentarnih stranka iz Republike Srpske (RS) i Federacije BiH sa predstavnicima SAD i EU trebalo bi da budu tri teme, i to vojna imovina, državna imovina i nacrt amandmana na Ustav BiH, saznaje Srna.

Potpredsjednik PDP-a Slobodan Nagradić rekao je da, ukoliko se na dnevnom redu nađe prijedlog SAD i EU koji se odnosi na nacrt amandmana na Ustav BiH, taj prijedlog ne nudi šanse za dogovor.

Osim Nagradića, u delegaciji PDP-a sutra će u razgovorima učestvovati i potpredsjednik PDP-a Branislav Borenović, te članovi Glavnog odbora Branko Dokić i Perica Bundalo.

U vojnoj bazi međunarodnih snaga u Butmiru kod Sarajeva sutra se nastavljaju razgovori predstavnika SAD i EU sa liderima vodećih političkih partija u BiH, čiji je cilj uspostavljanje funkcionalnijih institucija na državnom nivou kako bi BiH mogla da napreduje ka evroatlantskim integracijama.

Na prvom sastanku u Butmiru 9. oktobra zvaničnici SAD i EU predstavili su liderima političkih partija principe neophodne za ubrzanje reformi na putu BiH ka evroatlantskim integracijama, ali učesnicima sastanka nisu ponudili nikakav dokument.

Na prvom sastanku u Butmiru učestvovali su lideri SNSD-a Milorad Dodik, potpredsjednik PDP-a Branislav Borenović, lider SDA Sulejman Tihić, Stranke za BiH Haris Silajdžić, HDZ-a BiH Dragan Čović, HDZ-a 1990 Božo Ljubić i SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija.