BiH
0

Sutra druga konferencija o promjeni Ustava RS-a

FENA
Druga tematska konferencija o promjenama Ustava Republike Srpske bit će održana 27. marta u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Na konferenciji razmatrat će se Poglavlja VIII-X Ustava RS-a koja se odnose na ustavnost i zakonitost, Ustavni sud, sudove i javna tužilaštva.

Uvodničari konferencije o promjenama Ustava RS-a bit će prof. dr. Snježana Savić, profesorica Pravnog fakulteta u Banjoj Luci, Mirko Zovko, predsjednik Ustavnog suda RS-a i Želimir Barić, predsjednik Vrhovnog suda RS-a.

Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine RS-a pokrenuo je inicijativu za sistematsku analizu i predlaganje neophodnih promjena Ustava tog bh.entiteta u pojedinim njegovim poglavljima/segmentima.

Cilj tematskih konferencija je otvorena rasprava uglednih učesnika, identifikacija članova Ustava RS-a, koje je potrebno mijenjati ili dopuniti, a što će naknadno rezimirati i operativno voditi Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine RS-a.

Prva tematska konferencija o promjenama Ustava RS-a održana je 26. februara. Konferencija je razmatrala Poglavlja I -III Ustava Republike Srpske (Osnovne odredbe, Ljudska prava i slobode, Ekonomsko i socijalno uređenje).