BiH
9

Susreti boraca i vlasti nakon tragičnog samoubistva u Goraždu: Prestati se folirati i početi se baviti svojim poslom

Piše: E. A.
Tragični događaj, samoubistvo Muhameda Homoraša krajem prošle sedmice u Goraždu, povod je i današnjeg sastanka Koordinacije boračkih udruženja koji je održan u zgradi kantonalnih institucija a na koji su pozvani i predstavnici vlasti.

Susretu koji je planiran da, između ostalog, ponudi konkretne korake podrške u ovakvim i sličnim teškim situacijama, prisustvovali su i članovi porodice Homoraš, sinovi rahmetli Muhameda, Abdulah, Armin i Aldin. No sjednicu su napustili nedugo nakon što je govornica postala mjesto međusobnih optužbi i prebacivanja odgovornosti. Prethodno je u ime porodice Amer Dedović pozvao vlasti da ispoštuju ono što im je u amanet ostavio Muhamed Homoraš u svom oproštajnom pismu, da mu zaposle djecu.

Međutim, prvobitni cilj da se nađu modaliteti podrške za sve bivše borce u teškoj poziciji, ostao je u drugom planu. Optužbe, prebacivanje odgovornosti zbog situacije u kojoj se nalaze borci, iznosi koji se izdavaju za ove kategorije izbili su u prvi plan a mjesta se našlo i za loše pokušaje ubiranja političkih poena. S druge strane predstavnici boračkih udruženja ogorčeni su te iznose podatke da u Goraždu radi nekoliko stotina stanovnika iz susjednih općina dok je istovremeno na birou 14 djece šehida kao i stotine demobilisanih boraca. Poražavajući je podatak da u 185 boračkih porodica niko ne radi. Oni insistiraju na rješenjima.

"Čujemo tvrdnje da se ne može uticati na prijem radnika. Ne može samo kad smo mi u pitanju. Prijemi u javna preduzeća se rade i prije nego što je konkurs izašao. U konkursu piše da prednost imaju djeca šehida, invalida, dobitnika priznanja ali to se nikada nije poštovalo", tvrdi Derviš Hadžić Dedo, predsjednik Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja BPK.

Nedim Alagić Peda, ratni komandant Rogatičke brigade, podsjeća da je BPK Goražde imao premijere i ministre koji su rat proveli van BIH.

"Tamo gdje se redovno primaju plate radi najmanje 50 posto ljudi koji nisu okusili rata. Jesu li dali pare da se zaposle to ne znam. Jednom tome mora doći kraj. Imamo ovu vlast, gledamo u njih sad. Ako nas ne poslušaju zna se šta slijedi, neće biti na vlasti", kategoričan je Alagić.

Abduselam Sijerčić Pelam, predsjednik Udruženja veterana rata BPK Goražde podsjetio je na sastanku da su predstavnici boračkih udruženja još 2014. godine, kantonalnoj vladi uručili svoje zahtjeve tražeći da se problemi boračke populacije rješavaju no da ni dvije godine nakon toga nema rezultata.

Tokom sastanka kantonalni zvaničnici podsjetili su na visinu godišnjih izdvajanja za boračke populacije, neki su istakli da postojeća udruženja ne vode računa o svojim članovima. Premijer BPK Emir Oković pak ističe da sistem razvijan u proteklih 20 godina nije dovršen.

Ipak obraćanje muftije goraždanskog Remzije efendije Pitića na sastanku bilo je daleko najupečatljivije.

"Moramo prestati folirati i početi se baviti svojim poslom. Svi. Ako se udružimo svi i odredimo problem i svi zajedno idemo prema rješenju nemam sumnje da ćemo do rješenja doći. Sve dotle dok budemo gasili požare i dok se neki procesi budu radili zarad nečije reklame i privatne promocije ništa se neće moći napraviti i samo ćemo dalje tonuti. Prvo se moramo pogledati u oči, samima sebi pred ogledalom, a onda i drugima, reći istinu, da smo napravili jako puno propusta podvući crtu i vidjeti šta nam je zajedno raditi", poručio je ef. Pitić.