BiH
0

Susret: Špirić - Belka

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić primio je danas u Sarajevu izvršnog sekretara Ekonomske komisije UN-a za Evropu (UNECE) Mareka Belku.

Špirić je istakao potrebu aktivnog učešća BiH u radu komiteta pri UNECE-u, kako bi na taj način stečena znanja bila pretvorena u adekvatne programe pripremljene sa ekspertima UNECE-a, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara je zatražio podršku da BiH što prije postane član Svjetske trgovinske organizacije (WTO), jer je to proces koji je kompatibilan sa integracijama u EU.

Belka je istakao da Ekonomska komisija UN-a za Evropu stoji na raspolaganju BiH kada je riječ o procesu učlanjenja BiH u Svjetsku trgovinsku organizaciju. Čestitao je na predstojećem potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Govoreći o ekonomskim pokazateljima, Špirić je rekao da BiH ima stabilnu stopu rasta bruto društvenog proizvoda, kao i deviznih rezervi, iznoseći podatak da je štednja stanovništva u komercijalnim bankama krajem prošle godine za 26 posto premašila iznos u prethodnoj godini.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je naveo i da su strana ulaganja u 2007. godini tri puta veća u odnosu na 2006. godinu te istakao i značaj CEFTA sporazuma.