Druženje
0

Susret mladih BiH iz svijeta u julu

Sarajevo-x.com
Drugi susret mladih BiH iz svijeta održat će se u BiH od 21. do 28. jula 2008. godine, uz podršku Omladinske informativne agencije, Ministarstva za obrazovanje i nauku KS i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

"Mladi brišu granice" naziv je ovogodišnjeg susreta mladih BiH iz svijeta. Cilj susreta je motivisanje mladih ljudi da stvaraju otvoreno društvo u Bosni i Hercegovini, te da BiH vode prema europskim i svjetskim integracijama. Aktivisanje mladih, visoko obrazovanje, ekonomski razvoj, evropske integracije, komunikacija, turizam i sport su neke od tema o kojima će se govoriti na susretu.

"Ove godine smo odlučili da napravimo još bogatiji program, koji, za razliku od prošlogodišnjeg, nudi i uključivanje 50 učesnika iz BiH, održavanje susreta u Sarajevu, Kraljevoj Sutjeski i Bobovcu, Jajcu i Banjaluci," stoji u obavještenju iz saveza "Mlada dijaspora BiH".

"Prvi susret mladih BiH iz svijeta imao je za cilj stvaranje Saveza mladih BiH na svjetskom nivou i to je uspješno realizovano kroz osnivanje saveza "Mlada Dijaspora BiH". Ove godine okupljanje se želi iskoristiti za uključivanje pojedinaca u sam rad Saveza, te pokretanje projekata koji će biti od direktne koristi BH društvu, a posebno mladima," kažu iz Saveza.

Kriteriji za učešće su porijeklo iz Bosne i Hercegovine, trenutni boravak van Bosne i Hercegovine i starost između 18 i 35 godina. Prednost prilikom odabira imaju studenti, osobe aktivne na nivou dijaspore, osobe angažovane u aktivnostima koje se tiču Bosne i Hercegovine i osobe koje svojim znanjem i iskustvom žele doprinijeti dobrobiti Bosne i Hercegovine.

Sve dodatne infrormacije možete naći na web stranici www.mladadijaspora.ba

A kako je izgledao prošlogodišnji susret mladih dijaspore pogledajte ovdje.