Suđenje za zločine u Hadžićima
0

Sudsko vijeće udaljilo branioca Tomića zbog nepoštivanja suda

FENA
Na suđenju za zločine počinjene na području općine Hadžići, Sudsko vijeće udaljilo je branioca Duška Tomića iz sudnice zbog “nepoštivanja suda i svjedoka”.

Tokom unakrsnog ispitivanja, svjedok Slavko Jovičić je braniocu rekao da ga ne ispituje već da “više polemiše sa Sudskim vijećem i Tužilaštvom”, na šta mu je Tomić uzvratio da se njegovo ponašanje u sudnici “toleriše već četiri dana”.

“Svjedoče, vama se već četiri dana toleriše kao da ste u parlamentu. Vi ovdje dajete lekcije”, kazao je Tomić, te se obratio i Sudskom vijeću kazavši da i Vijeće to toleriše.

Sudsko vijeće je Tomiću, koji u ovom predmetu brani Nermina Kalembera, naredilo da napusti sudnicu, jer je “iznerviran”, te mu je kazalo da će dobiti “rješenje o novčanom kažnjavanju”.

Nakon toga i optuženi Kalember je zatražio da napusti suđenje.

“Odbrana osmooptuženog Kalembera će ispitivanje svjedoka nastaviti na narednom suđenju”, kazala je Minka Kreho, predsjedavajuća Sudskog vijeća, nakon čega je Kalember ostao u sudnici.

Svjedok Jovičić, koji je poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH, naglasio je da je on u sudnici samo “svjedok i građanin”.

Kalembera Tužilaštvo BiH tereti, zajedno sa Mustafom Đelilovićem, Fadilom Čovićem, Mirsadom Šabićem, Nezirom Kazićem, Bećirom Hujićem, Halidom Čovićem i Šerifom Mešanovićrm, za zločine počinjene u kasarni “Krupa”, logoru “Silos” i Osnovnoj školi “9. maj”.

Nermin Kalember je, prema optužnici, bio stražar u “Silosu”.

Odgovarajući na pitanja Odbrane optuženog Fadila Čovića, koji je, prema optužnici, bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Hadžićima i član Kriznog štaba, svjedok Jovičić je kazao da u “Silosu” nije vidio optuženog niti je imao priliku da ga kontaktira.

“Ja Čovića nisam vidio, a ne znam da li je kontaktirao sa drugima. Vi tu niste mogli kontaktirati sa logorašem koji sjedi do vas, pa kako onda da imate neki drugi kontakt. Nisam bio u poziciji da se obratim ni stražaru”, ispričao je svjedok.

Govoreći o uslovima u “Silosu” Jovičić je kazao da mu nije poznato da je doktor ikada bio u tom objektu, te da su početkom augusta 1992. godine zarobljenici vođeni na kupanje u improvizovano kupatilo.

“Jednom je jedan katolički sveštenik molio upravu logora da se zatvorenicima podjele kuhana jaja za praznik i to je urađeno. Međutim, to nije bila inicijativa uprave logora, već je to sveštenik uradio”, kazao je Jovičić.

Nastavak suđenja je 18. oktobra, za kada je planirano da se završi unakrsno ispitivanje Jovičića, te sasluša novi svjedok Tužilaštva, javlja Balkanska istraživačka mreža BiH (BIRN).