BiH
2

Suđenje za zločine u Tesliću: Lisice boljele više od šamara

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na suđenju za zločine počinjene u Tesliću, svjedoci Tužilaštva BiH ispričali su da su im “u vrijeme dolaska ‘Mića’” odvedeni očevi, a njihova tijela su kasnije ekshumirana na planini Borje.

Damir Glancer je kazao da je radio kao kriminalistički tehničar u Stanici javne bezbjednosti (SJB). On je naveo da je sa još nekoliko kolega morao potpisati izjavu kako bi ostali na poslu, jer su bili “nesrpske nacionalnosti”.

“Po naredbi ‘Mića’ sam morao napustiti radno mjesto. Sjećam se to jutro sam bio sa kolegom Goranom na uviđaju. (...) Po povratku su me na parkingu policije sačekala dva naoružana lica, koja su mi oduzela dokumente i lično naoružanje”, rekao je Glancer i dodao da je tu vidio još nekoliko “Mića” koje su galamile na ostale uposlenike.

On je izjavio da mu je jedan od “Mića” stavio lisice i udario šamar.

“Te su me lisice boljele više nego šamar. Nikad niko iz moje porodice nije imao lisice na rukama”, kazao je Glancer.

Svjedok je dodao da je odveden u pritvor, gdje je ostao nekoliko sati, a onda poslan kući do daljnjeg nakon urgiranja načelnika SJB-a Teslić.

Glancer je rekao da je u vrijeme dolaska “Mića” odveden njegov otac Viktor, kao i tetkin muž Borislav Pastuhović, te njihov kućni prijatelj.

“‘Miće’ su pohapšene kada su došli Banjalučani pod vodstvom Predraga Radulovića, i ja sam vraćen na posao. Pitao sam Radulovića šta mi je sa ocem, a on mi je kazao da je bio pritvoren u SJB, jer je kod nekog kapetana pisalo da se sastajao sa Borislavom i ovim prijateljem. Rekao sam da je to normalno, da su se čitav život sastajali”, ispričao je svjedok.

Kako je dodao, Radulović mu je kazao da je njegov otac sa ostalima odveden prema Pribiniću kada su se “Miće” naljutile zbog ranjavanja njihovog pripadnika tokom napada u selu Rankovići.

Glancer je kazao da su njegov otac i tetak pronađen na planini Borje.

Na pitanje Odbrana, on je kazao da su likvidaciju na Borju izvršile “Miće” i grupa nekih Teslićana, kojima ne zna imena.

Tužilaštvo BiH tereti Dragana Marjanovića, Sašu Gavranovića, Vitomira Devića, Zorana Šljuku, Dragomira Kezunovića i Darija Slavuljicu da su od juna 1992. do 30. juna 1993. učestvovali u napadu na bošnjačko i hrvatsko stanovništvo, zatvarajući ih u prostorije policije, Teritorijalne odbrane (TO) i vojnog zatvora.

Oni su optuženi i da su 28 civila koji su bili zatvoreni u policiji u Tesliću i obližnjem zatvoru Pribinić, u noći između 17. i 18. juna 1992. godine odveli na planinu Borje i ubili.

Na ovom ročištu, iskaz je dao i Tihomir Pastuhović, koji je kazao da su 7. juna 1992. njegovog oca Borislava odveli policajac Aleksa i vojnik Drago Lekić.

“Kasnije sam saznao da su maltretirani i mučeni u stanici policije. Pronađen je na mjestu Bebe, na planini Borje”, rekao je svjedok.

On je naveo da je dolaskom “Mića” zavladao strah u Tesliću.

Suđenje se nastavlja 15. oktobra, navodi BIRN - Justice Report.