BiH
0

Suđenje Krsmanoviću ratne zločine na području Višegrada

FENA
Na suđenju Oliveru Krsmanoviću, optuženom za zločine počinjene u Višegradu, svjedokinja Tužilaštva BiH ispričala je kako su u ljeto 1992. njenog supruga, zajedno s još pet muškaraca, nepoznati vojnici odveli iz naselja Dušće (općina Višegrad), od kada im se gubi svaki trag, javio je danas BIRN-Justice Report.

Semaida Nuhanović kazala je da je 13. juna 1992. s porodicom i mještanima iz Dušća krenula ka Višegradu, odakle su konvojem trebali da budu prebačeni do Olova.

Kako je ispričala, nepoznati vojnici su ih zaustavili na samom izlazu iz naselja, odvojili šest muškaraca, među kojima je bio i njen suprug, i odveli ih u nepoznatom pravcu.

“Koja je to bila vojska, stvarno ne znam. Nikog poznatog među tim vojnicima nisam vidjela. Ljudi iz sela su pričali da je to bio Užički korpus, ali ja to ovdje ne mogu da potvrdim”, kazala je Nuhanović.

Tokom unakrsnog ispitivanja svjedokinja je rekla da odvedene muškarce više nikada niko nije vidio, niti se zna šta se s njima tačno dogodilo.

Tužilaštvo BiH tereti Krsmanovića da je s drugim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS) učestvovao u hapšenju osam muškaraca u naselju Dušće kraj Višegrada.

Optužnicom od 12 tačaka Krsmanoviću je na teret stavljeno da je, kao pripadnik Druge podrinjske lake pješadijske brigade VRS-a, učestvovao i pomagao u ubistvima, silovanjima i prisilnim nestancima bošnjačkog stanovništva u Višegradu.

U nastavku suđenja Tužilaštvo BiH je kao dokazni materijal uvrstilo i iskaz Džemile Žige dat Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) 2011. godine.

Kako svjedokinja zbog starosti nije u mogućnosti da svjedoči u Sudu BiH, njen iskaz je pročitala Božidarka Dodik, tužiteljica Tužilaštva BiH.

U iskazu je navedeno da je u ljeto 1992. u selo Dušće ušao Milan Lukić sa “svojim vojnicima” te u dvorištu njene kuće okupio i odveo sve muškarce iz sela, među kojima je bio i njen suprug.

“Od svih odvedenih niko nikada nije pronađen”, navela je Žiga u iskazu.

Milan Lukić je bio vođa paravojne grupe “Beli orlovi”, koji je u Haškom tribunalu prvostepenom presudom osuđen na kaznu doživotnog zatvora zbog zločina u Višegradu.

Nastavak suđenja zakazan je za 25. februar.