ICTY
0

Suđenje Karadžiću zatvoreno za javnost

FENA
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Haagu suđenje Radovanu Karadžiću nastavljeno je bez prisustva javnosti. Na zatvorenoj sjednici iskaz je davao zaštićeni svjedok KDZ-122.

Zatvorena sjednica najviši je nivo zaštite identiteta svjedoka u procesima pred Haškim sudom.

U toku je izvođenje dokaza o tačkama optužnice kojima se Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske i vrhovni komandant njenih oružanih snaga, tereti za genocid i progon bošnjačkog stanovništva Srebrenice u julu 1995. godine.

Po optužnici, srpske snage su, u danima nakon što su 11. jula 1995. godine zauzele Srebrenicu, ubile više od 7.000 bošnjačkih muškaraca u okolini Zvornika, dok su žene, djecu i starce prisilno premjestile na teritoriju pod kontrolom vlasti u Sarajevu.

Za ispitivanje zaštićenog svjedoka KDZ-122 tužioci su zatražili četiri radna sata, a Karadžić, koji se brani sam, zahtijevao je da mu sudije za unakrsno ispitivanje odobre pet sati. S obzirom na to, svjedočenje KDZ-122 najvjerovatnije će biti okončano 14. marta, javio je BIRN.

KDZ-122 je 173. svjedok optužbe na suđenju Karadžiću, koje je počelo krajem oktobra 2009. godine.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz nedavno je najavio da će dokazni postupak protiv Karadžića biti okončan u aprilu.