BiH
0

Suđenje Karadžiću odgođeno za dva mjeseca

SRNA
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Sudsko vijeće Haškog tribunala djelimično je uvažilo zahtjev bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića i odgodilo suđenje za dva mjeseca.

Haški tribunal je saopštio da je Vijeće odluku donijelo na zahtjev Karadžića kako bi imao vremena da se pripremi za odbranu u vezi sa prvom tačkom optužnice, koja ga tereti za genocid u sedam opština u BiH 1992. godine.

Karadžić je zatražio odgađanje od četiri mjeseca da bi njegov tim odbrane mogao da intervjuiše 64 potencijalna svjedoka, koji će osporavati optužbe za genocid.

Sudsko vijeće smatra da je period od dva mjeseca razumno vrijeme u kome Karadžić i njegov tim odbrane mogu da se pripreme za odbranu.

Sredinom jula žalbeno vijeće Haškog tribunala poništilo je prvostepenu presudu kojom je Karadžić tokom sudskog procesa bio oslobođen po tački jedan optužnice, koja je vraćena u optužnicu.

Karadžić je zatražio da sudsko vijeće ili izdvoji postupak po toj tački optužnice, jer će se suđenje produžiti za najmanje šest ili sedam mjeseci, ili da mu se odobri dodatno vrijeme zbog pripreme odbrane.

Sudsko vijeće je odbacilo njegov zahtjev za izdvajanje, ali mu je odobrilo dva dodatna mjeseca zbog pripreme odbrane.

Postupak odbrane počeo je 16. oktobra 2012. godine i do sada su izvedena 173 svjedoka odbrane. Suđenje Karadžiću je počelo 26. oktobra 2009. godine.