Tužilaštvo BiH
0

Suđenje četvorici policajaca za genocid u Srebrenici 29. aprila

FENA
Suđenje četvorici bivših policajaca optuženih za genocid počinjen u Srebrenici počet će 29. aprila čitanjem optužnice i iznošenjem uvodne riječi Tužilaštva BiH, prenosi BIRN -Justice report.

Tužiteljica Džemila Begović je na statusnoj konferenciji najavila da će u toku postupka protiv Duška Jevića, Mendeljeva Đurića, Gorana Markovića i Neđe Ikonića saslušati 57 svjedoka i dva vještaka sudske medicine te 14 zaštićenih svjedoka.

Naglasila je da će joj za to biti potrebno 40-ak dana.

Sva četvorica optuženih terete se za učešće u pretresanju sela u okolini Srebrenice i zarobljavanju muškaraca koji su napuštali ovu zaštićenu zonu te njihovom strijeljanju na različitim lokacijama, među kojima je Zemljoradnička zadruga Kravica, gdje je, smatra tužilaštvo, 13. jula 1995. ubijeno više od 1.000 Srebreničana.

Tužilaštvo smatra da je Jević tada bio pomoćnik komandanta Specijalne brigade Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) i komandant Centra za obuku “Jahorina”, Đurić komandir 1. čete tog centra, Marković komandir 2. voda u 1. četi, a Ikonić komandir 2. čete.

Odbrane optuženih nisu iznosile plan izvođenja svojih dokaza, naglašavajući da će to učiniti nakon što Tužilaštvo BiH okonča dokazni postupak.

Branioci su na ovoj statusnoj konferenciji naglasili da im tužilaštvo nije dostavilo neredigovane izjave svih svjedoka te identitet zaštićenih svjedoka, zbog čega nisu spremni za početak suđenja.

Svi branioci, osim Veljke Čivše, branioca trećeoptuženog, zatražili su da sud optuženima dodijeli i dodatnog branioca. Tome se tužilaštvo usprotivilo, ističući da zakon dozvoljava više branilaca, ali da nema razloga da oni budu po službenoj dužnosti.

Sudsko vijeće će o tom prijedlogu odluku donijeti naknadno.