Sramotna odluka pravosuđa
71

Sud u Ljubuškom opet odbio odrediti pritvor za Denisa Buntića, tužilaštvo će se ponovo žaliti

S. Š.
Denis Buntić priikom javljanja na sud u Ljubuškom (Foto: Ivana Ivanović/Pixsell)
Denis Buntić priikom javljanja na sud u Ljubuškom (Foto: Ivana Ivanović/Pixsell)
Općinski sud Ljubuški ponovo je odbio žalbu Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona u kojem je predloženo određivanje pritvora Denisu Buntiću koji je prošle sedmice pretukao svoju suprugu.
Naime, prvobitno je sud u Ljubuškom odbio odrediti pritvor poznatom rukometašu i bivšem reprezentativcu Hrvatske Denisu Buntiću zbog nasilja u porodici.

Kantonalno tužilaštvo HNK je nakon toliko uložilo žalbu na ovakvu odluku suda, a sada se sud ponovo očitovao.

Nakon što je Izvanraspravno vijeće Općinskog suda u Ljubuškom 28. septembra uvažilo žalbu Kantonalnog tužilaštva HNK Široki Brijeg i ukinulo rješenje Općinskog suda u Ljubuškom od 23. septembra te predmet vratilo sudiji za prethodni postupak na ponovno odlučivanja, sudija je 29. septembra donio rješenje kojim je odbijen prijedlog ovog Tužilaštva HNK za određivanje pritvora prema osumnjičenom Buntiću.

Protiv Buntića se vodi istraga zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo Nasilje u porodici i krivično djelo Nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih naprava, a sve u vezi sa rješenjem koje je Tužilaštvo HNK Široki Brijeg ponovno uložilo žalbu zbog bitnih povreda kaznenog postupka te pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

"Zatraženo je da se žalba uvaži, osporeno rješenje ukine i predmet vrati sudiji na ponovno odlučivanje ili da pobijano rješenje preinači i protiv osumnjičenog odredi pritvor", navodi se u zvaničnom saopćenju Tužilaštva HNK.

Razlozi za određivanje pritvora su opravdana bojazan da bi osumnjičeni boravkom na slobodi sa sigurnošću mogao utjecati na iskaze svjedoka, odnosno ometati kazneni postupak utjecajem na iste i opravdane bojazni da će ponoviti kaznena djela koja mu se stavljaju na teret.