Gdje su prepreke
180

Automobilom preko Kozije ćuprije novi izraz nekulture u Sarajevu

D. Be.
Nesavjesni vozač jučer je automobilom prešao Koziju ćupriju u Sarajevu što je zabilježio jedan od prolaznika. Kozija ćuprija je jedan od četiri stara mosta na području grada koji su još uvijek sačuvani.

Danas Kozija ćuprija predstavlja mjesto na koje Sarajlije mogu doći da se opuste i da uživaju u okolnoj prirodi, a do nje vodi pješački put duž Miljacke, čiji je početak na Darivi.

Ipak građani koji su svjedočili nekulturnom činu vozača se pitaju koliko dugo su već sklonjene prepreke koje onemogućavaju vozilima prilaz mostu, te koliko vozila dnevno ili mjesečno prelazi preko nacionalnog spomenika na kojem je strogo zabranjeno prometovanje svih motornih vozila.

Historijski spomenik Kozija ćuprija se nalazi oko tri kilometra istočno od Sarajeva, uzvodno uz rijeku Miljacku, na trasi starog karavanskog puta koji je vodio iz Sarajeva prema Carigradu (Stambolu), tzv. carigradskog druma ili stambolske džade.

Ovaj snimak samo je poziv svim nadležnim službama - policiji, Općini Stari Grad, Kantonalnoj javnoj ustanovi za zaštićena prirodna područja i Komisiji za zaštitu nacionalnih spomenika, da poduzmu radnje iz svojih nadležnosti kako bi se spriječila ovakva postupanja.