BiH
33

Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Gorana Zubca

Klix.ba
Goran Zubac
Goran Zubac
Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv direktora Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) Gorana Zubca, potvrđeno je portalu Klix.ba iz više izvora.

Iz Suda BiH novinaru Klix.ba nisu mogli potvrditi da je optužnica potvrđena.

"Odluka je tek otpremljena strankama pa ne možemo dati informacije o tome je li optužnica potvrđena ili ne. Stranke još nisu upoznate s odlukom", kazali su novinaru Klix.ba u Sudu BiH.

U SIPA-i, također, nisu imali informacije o potvrđivanju optužnice, ali ni u Nezavisnom odboru.

Tužilaštvo BiH podiglo je 5. juna optužnicu protiv direktora SIPA-e Gorana Zubca. Sud BiH još uvijek nije potvrdio optužnicu. Zakonski rok za potvrđivanje optužnice je sedam dana.

Zubac je optužen za nesavjestan rad u službi, jer se tokom protesta 7. februara oglušio na zahtjeve za pomoć u zaštiti zgrade Predsjedništva BiH, te odbio angažovati specijalnu jedinicu SIPA-e.

Ukoliko je Sud BiH potvrdi optužnicu, na optuženičkoj klupi naći će se prvi čovjek Državne agencije za istrage i zaštitu i zbog toga što "za vrijeme demonstracija kojim su zahtijevane nasilne promjene ustavnog poretka Bosne i Hercegovine", nije postupio po zakonima koji obavezuju sva policijska tijela BiH na saradnju sa Direkcijom za koordinaciju policijskih tijela.

Ukoliko bude proglašen krivim, Zubcu prijeti kazna od jedne do deset godine zatvora, a istraga o nesvajesnom radu u službi trajala je tri i po mjeseca.