Slučaj iz 2013.
95

Tužilaštvo BiH naredilo istragu protiv bivšeg direktora SIPA-e po prijavi Šemsudina Mehmedovića

D. Be.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Tužilaštvo BiH donijelo je naredbu za pokretanje istrage protiv bivšeg direktora SIPA-e Gorana Zubca i drugih u slučaju Šemsudina Mehmedovića (SDA), saznaje Klix.ba.
Zastupnik u Parlamentu BiH Šemsudin Mehmedović je prije sedam godina, 19. jula 2013., uhapšen u akciji Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u akciji kodnog naziva "Ozren".

On je tada osumnjičen da je na području Tešnja od proljeća 1992. do jeseni 1993. godine, dok je obavljao funkciju načelnika Stanice javne bezbjednosti u Tešnju, počinio zločine protiv srpskog stanovništva.

Iz SIPA-e je tada poručeno da su njihovi službenici deset mjeseci provodili istragu. Mehmedovića se teretilo i za ometanje pravosuđa u radu, jer je navodno utjecao na svjedoke.

Prije tri godine, tačnije 17. januara 2017. godine, Mehmedović je odlučio podnijeti prijavu protiv Zubca i još nekoliko osoba zbog "nezakonitog lišavanja slobode". Krajem prošlog mjeseca državni tužitelji donijeli su naredbu da se istraži da li je bilo ikakvih nezakonitosti prilikom hapšenja Mehmedovića i da li je u tim nezakonitostima ulogu imao Zubac i drugi službenici državne policijske agencije.

Ovim povodom kontaktirali smo i državnog parlamentarca Mehmedovića koji je kazao da nije upoznat o aktuelnim dešavanjima u tom procesu i dodao da Tužilaštvo treba raditi svoj posao.

Iz Tužilaštva BiH za Klix.ba su kazali: "U Tužilaštvu BiH ima predmet formiran na temelju prijave protiv više osoba. Vrše se provjere navoda iz prijave."

Treba istaći da je 30. augusta 2013. godine Mehmedović dao iskaz na okolnosti krivične prijave koju je podnio protiv tadašnjeg direktora SIPA-e Gorana Zubca, a zbog njegove sumnjive ratne prošlosti.

U krivičnoj prijavi podnesenoj Federalnoj upravi policije Mehmedović je naveo saznanja da je Zubac, navodno, ubio bošnjačkog civila na Ilidži 1992. godine pucajući mu u glavu iz pištolja koji mu je prethodno poklonio ''jedan oficir JNA''.

Mehmedović je iskaz trebao dati tužiteljici Vesni Ilić 19. jula te godine, no pripadnici SIPA-e su ga tada bez naloga Tužilaštva BiH uhapsili zbog sumnje da je počinio zločin nad Srbima u Tešnju tokom 1992. i 1993. godine. Nakon saslušanja pušten je na slobodu.

U drugom predmetu Goran Zubac je 2015. godine prvostepenom odlukom Suda BiH proglašen krivim za krivično djelo za nesavjestan rad u službi te je osuđen na uvjetnu kaznu zatvora od godinu, koja nije izvršena jer nije počinio novo krivično djelo u roku od dvije godine od dana pravosnažnosti presude.

Nekoliko mjeseci poslije Goran Zubac je razriješen te dužnosti.