Odjel I za ratne zločine Suda BiH
0

Sud BiH: Planinčić, Lišančić i Menzil negirali krivicu

FENA
Sud BiH
Sud BiH
Na ročištu za izjašnjenje o krivnji pred Odjelom I za ratne zločine Suda BiH, u predmetu Fikret Planinčić i drugi, optuženi Fikret Planinčić, Rasim Lišančić i Sead Menzil izjasnili su se da nisu krivi.

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 11. oktobra 2011. godine, optužnicu u predmetu Fikret Planinčić i drugi, koja optužene Fikreta Planinčića, Rasima Lišančića i Seada Menzila tereti za krivično djelo ratni zločin protiv stanovništva iz člana 173. stav 1. tačke a) i f) dok se optuženi Rasim Lišančić tereti i za tačku c).

U optužnici se navodi i da su optuženi Planinčić, Lišančić i Menzil tokom 1992., kao pripadnici Teritorijalne odbrane (TO) Kotor- Varoš, zajedno s drugim pripadnicima TO, učestvovali u napadu na stanovništvo srpske nacionalnosti u selu Serdari, općina Kotor- Varoš.

Napad je za posljedicu imao lišavanje života 16 osoba, u starosnoj dobi od četiri do 60 godina, nanošenje teških tjelesnih povreda civilima, uništavanje imovine i nečovječno postupanje prema civilima, saopćeno je iz Suda Bosne i Hercegovine.