Dobili sedam i četiri godine zatvora
0

Sud BiH: Izrečene presude dilerima Šefitagiću i Birneru

FENA
Sud Bosne i Hercegovine, nakon održanog glavnog pretresa, izrekao je jučer prvostepenu presudu kojom su optuženi Ibrahim Šefitagić i Milorad Birner proglašeni krivim za krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama.

Sud je optuženog Šefitagića osudio na kaznu zatvora u trajanju od sedam godina, a optuženog Birnera na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine.

Optuženi Indira Muslija i Slavenko Kočević, zbog nedostatka dokaza, oslobođeni su optužbe da su počinili krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama.

Od optuženog Milorada Birnera oduzima se 7,794 kg opojne droge „marihuana–skank“ (Cannabis–sativa-L), dok se od optuženog Šefitagića oduzima imovinska korist stečena izvršenjem krivičnog djela u iznosu od 1.800 eura i 100 KM.

Od optuženih se također oduzimaju predmeti upotrijebljeni prilikom izvršenja krivičnog djela, mobiteli i SIM kartice, dok je optuženom Ibrahimu Šefitagiću izrečena i sigurnosna mjera oduzimanje predmeta, pa se od istog oduzima motorno vozilo Audi 6.

Optuženi Šefitagić i Birner proglašeni su krivim što su, u periodu 27. februara do 12. aprila 2010. godine, Ibrahim Šefitagić kao organizator i rukovodilac organizovane grupe, a Milorad Birner kao pripadnik grupe, zajedno sa drugim pripadnicima grupe iz Crne Gore, vršili međunarodnu prodaju, prijenos, prijevoz, držanje, posredovanje i promet opojnom drogom “marihuana – skunk”, saopćeno je iz Suda BiH.