BiH
0

Sud BiH: Ali Lokaj osuđen na 12 godina zatvora

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine je 18. februara 2016. godine otpremilo drugostepenu presudu od 11. februara 2016. godine u predmetu Ali Lokaj, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.,

Vijeće je žalbu odbrane odbilo kao neosnovanu, dok je žalbu Tužilaštva uvažilo, te prvostepenu presudu Suda Bosne i Hercegovine, broj: S1 2 K 018910 15 K od 1.decembra 2015. godine, preinačilo u odluci o kazni, tako da je optuženog Ali Lokaja za krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. stav 3. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine u vezi sa produženim krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, u vezi sa članom 54. istog zakona, za koja je prvostepenom presudom oglašen krivim, osudilo na kaznu zatvora u trajanju od 12 godina. Vrijeme koje je optuženi Lokaj proveo u pritvoru bit će uračunato u izrečenu kaznu zatvora.

U preostalom dijelu prvostepena presuda ostala je neizmijenjena.

Prvostepenom presudom od 1. decembra 2015. godine optuženi Ali Lokaj oglašen je krivim za krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. stav 3. u vezi sa produženim krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. stav 1. KZ BiH u vezi sa članom 54. KZ BiH i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od sedam godina.

Na osnovu člana 69. stav 1. tačka d) KZ BiH, u vezi sa članom 74. KZ BiH od optuženog su oduzeti predmeti koji su korišteni u izvršenju krivičnog djela. Na osnovu člana 74. stav 3. KZ BiH, u vezi sa članom 195. stav 4. KZ BiH od optuženog Ali Lokaja je oduzeta opojna droga heroin.

Na osnovu člana 188. stav 1. ZKP BiH optuženi je obavezan da nadoknadi troškove sudskog postupka, o čijoj visini će Sud odlučiti posebnim rješenjem, kao i troškove krivičnog postupka koji se odnose na sudski paušal u iznosu od 200 KM u roku od 15 dana od dana pravosnažnosti presude.

Tužilaštvo je žalbu izjavilo zbog odluke o krivičnopravnoj sankciji, sa prijedlogom da se prvostepena presuda preinači u pogledu krivičnopravne sankcije i da se optuženom izrekne strožija kazna zatvora, i to u visini od najmanje deset godina ili teža, a u okviru propisane, bez primjene odredaba o ublažavanju kazne za krivično djelo za koje je utvrđeno da je kriv.

Branilac optuženog je žalbu, također, izjavio zbog odluke o krivičnopravnoj sankciji, kao i zbog odluke o troškovima krivičnog postupka, istovremeno predlažući da Apelaciono vijeće Suda BiH istu uvaži, te prvostepenu presudu preinači na način da optuženom izrekne blažu krivičnopravnu sankciju, te da ga oslobodi troškova krivičnog postupka.

Apelaciono vijeće je dana, 11. februara 2016. godine održalo javnu sjednicu na kojoj su Tužilaštvo BiH i odbrana ostali u cjelosti kod navoda iz pismeno podnesenih žalbi.

Nakon što je ispitalo pobijanu presudu u granicama žalbenih navoda, Apelaciono vijeće je donijelo navedenu odluku.