Komentari (106)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Jeste otišili bi ovi naši u njemačku ali neće pošto znaju da tamo nikad neće završiti nema tamo štele kao u Bosni.
Nisi daleko od istine. Da se razumjemo, izgleda, nažalost, da je prošlo vrijeme besplatnog studiranja.
Država mora preuzeti više odgovornosti za javne fakultete, posebno u pogledu njihovog finansiranja, ako hoćemo besplatno ili jeftino školovanje na javnim fakultetima. Princip je jednostavan: koliko para toliko i muzika!
Pa sta to znaci Klix? Je'l da idu studenti u Njemacku da studiraju? Ne kontam?
Skolarina u Njemackoj za univerzitete je ukinuta.Sud je donio zabrana placanja od 2005 godine. Bavarska je poslijednja pokrajina koja ove godine ukida placanje skolarine na univerzitetu.
Jedan mali dodatak, Nije samo tacno to da su studiji u Njemackoj jeftiniji nego kod nas, vec i hrana je mnogo jeftinija nego kod nas, kako u radnjama tako i u restoranima...pored hrane tranvajske i autobusne putne karte, pa to ni uporediti se nemoze sa nasim ovde...tako da mi kao jedna od najbjednijih dzava smo definitivno i najskuplja drzava ne samo u Regionu vec od same Evrope pa cak po provjerama i od samih USA... Najgori smo___correction___Najgroa nam je drzava tj, vlada nase Drzave...uh huh reko Drzava a nemamo ni "D" od drzave u pravom smislu te rijeci.
Sve zavisi gdje u Njemackoj studiras.Sva mjesta nisu ista. Ja znam kako je u Heidelbergu, koji je jedan od studenskih gradova. Zivot studenata nije jeftin. Jednom studentu je potrebno najmanje 900 € mjesecno za hranu stan i druge potrebstine na fakultetu.
Toliko samo kosta u Tuzli stan i hrana...a ostale dadzbine da ni ne spominjemo...e ti sada uporedi ekomsku situaciju u Njemackoj a u Bosni nam famoznoj...pa nam javi sto si istrazila...
A da mi je znati ko je radio ovaj Text...c klocovi.student iz njemacke j.s
zavolio sam klix šouu...jedini portal koji kolko tolko se trudi da narod shvati da zivimo u cumezu i da se zajebavaju sa nama
haha kakvi su kod nas fakulteti i profesori trebalo bi da oni studentima placaju sto slusaju njihove glupsti i moraju trpiti psihicki poremecene osobe
Fino je kad te neko zaposli poslije fakulteta da pokažeš vrijediš li.Nažalost ovdje smo u poziciji da moraš sam smišljati neki posao nakon npr. tehničkog fakulteta,a podsticaja gotovo da i nema.Država samo za rijetke Ajnštajne koji znaju izbit marku ni iz čega.
Jesu ali stoga je stan mjesečno 400 eurića pa te ispane skuplja pita nek tepsija.
Ajd pored sve elaboracije ovog članka, koji je prilično dobar.. ne možeš da ne zapaziš kako oni to pravdaju, država im ne pruža financijsku podršku.. Znači odmah se mora udariti po džepovima običnih građana, roditelja koji žive od plate do plate i nekako vežu kraj sa krajem.. Hoću reći, sve po džepu običnih građana i ti građani, studenti šute kao da ništa ne dešava..
@kraftwerk To je samoodrziv sistem koji funkcionise savrseno ali nedonosi napredak i razvoj.. da smo tako razmisljali kroz istoriju nikad nebi dosli do ovog sto imamo danas...svakako da uvek trebaju ljudi koji znaju procedure i propise i koji ih se pridrzavaju ali najvazniji su oni sto izadju iz kutije i ostvare napredak a to sistem koji si ti naveo gusi.
U Njemackoj ne postoji SKOLARINA! 500€ se placalo smao u Bavarskoj i to do prije 2 godine. Studiranje u Njemackoj je besplatno!
Zdravstvo postoji ako si bogat. Obrazovanje postoji ako si bogat. Posao postoji ako imaš štelu. To je država u koju se kunete? Za koju navijate? Zašto?? Volite da se patite?
HAHAHAHAAHHAAHAHHAHAHAHAAHAHAHAHAAA..e moj Zivote..
koje mjesto zauzimaju fakulteti iz viteza, travnika
Prema podacima "portala Webometrics" !?? Internet portal je istrazivao koji su najbolji fakulteti..na osnovu kojih kriterijuma??? Sangajska lista kaze drugacije evo dokaza.. http://www.jutarnji.hr/sangajska-lista-potvrdila-prevlast-americkih-sveucilista/1120030/ http://www.srednja.hr/Studenti/Vijesti/Evo-zasto-je-na-svjetskim-rang-listama-beogradski-Univerzitet-bolji-od-Sveucilisa-u-Zagrebu
taman posla gospodine Kvaternik..ja uredno citam hrvatsku stampu..od vecernjeg pa do jutarnjeg ,a malo obidjem i index pa kono velim da doprinesem malo diskusiji jer je krajnje neozbiljno da jedan internet portal,koji nije ni strucan ni kvalifikovan,ocenjuje fakultete.Nikakva sikiracija..sve moje vesti nalazim na hrvatskim portalima :-))))
aha,pa vidis ja nalazim da je jutarnji veoma kvalitetan dnevni list,na zalost tamo neces naci mnogo komentara citalaca za razliku od vecernjeg...index je ako dobro razumem portal a ne novina i nije los ima dosta komentara sto je jako vazno zbog razmene misljenja..i na kraju slobodna dalmacija..ranije sam je cesce citao ali u poslednje vreme ne bas toliko jer je previse regionalna i fokusirana na dalmaciju sto ne kazem da je lose ali oni koji nisu iz tog kraja nece naci mnogo za njih interesantnih stvari
PRIKAŽI ODGOVORE (2)
U Norveskoj je oko 100 KM po semestru, ako si na drzavnom fakultetu. Na privatnom ti ne gine jedno 6-7000 KM po semestru.