Filozofski fakultet u Sarajevu
3

Studenti postavili smrtovnice studentskom aktivizmu i demokratiji

Klix.ba
Izrevoltirani pasivnošću svojih kolega, koji su svoje probleme spremni rješavati samo postavljanjem i lajkanjem postova na društvenim mrežama, pojedini studenti Filozofskog fakulteta u Sarajevu jučer su na zidovima fakulteta izlijepili smrtovnice demokratiji i aktivizmu studenata.

Studenti su se na ovaj potez odlučili nakon što se na sastanku, na kojem su trebali govoriti o svojim problemima, pojavilo samo 30 studenata. Ovo je bila prilika da studenti otvoreno progovore o svim problemima, međutim, kako je nisu iskoristili, zaključuje se da pravih problema zaista i nema.

"Na sastanak su bili pozvani studenti svih 14 odsjeka sa svojim predstavnicima iz OPSFF-a, krovne organizacije na Filozofskom fakultetu koja se bori za prava studenata, a pojavilo ih se oko 30. Prisutni studenti, izrevoltirani pasivnošću svojih kolega, koji na oficijelnoj Facebook grupi OPSFF izgledaju kao masa koja želi da stane ukraj problemima, neorganizovanosti, nepoštivanju zakona i ušutkivanju studenata, izlijepili su jučer na zidovima fakulteta smrtovnicu demokratiji i aktivizmu studenata", rekla nam je jedna studentica Filozofskog fakulteta.

U kreativnoj smrtovnici stoji da je preminuo i posljednji tračak demokratske zajednice na ovoj visokoškolskoj ustanovi usljed pretjerane pasivnosti njenih vitalnih faktora, odnosno studenata.

Smrtovnicu, koja je još jedan dokaz nezainteresiranosti mladih ljudi da se aktivno uključe u rješavanje svojih problema, uposlenici Filozofskog fakulteta su veoma brzo uklonili.