BiH
589

Studenti danas izlaze na ulice Sarajeva, Banje Luke Tuzle i Bihaća

Klix.ba
Fotografija sa ranijih protesta studenata (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Fotografija sa ranijih protesta studenata (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Studenti iz Bosne i Hercegovine najavili su za danas, u 11:00 sati, proteste u Banjoj Luci, Bihaću, Tuzli i Mostaru, jer bi zbog političke prepirke mogli ostati bez mogućnosti učešća u Programu Erasmus+.

Više od 8.000 potpisa prikupljeno je na online peticiji za uključenje BiH u Erasmus+.

Peticiju ćemo danas predati u Vijeće ministara BiH i poslati Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske, a ukoliko se oni ne budu oglasili, peticiju ćemo poslati i OHR-u, istakli su iz Demokratskog omladinskog pokreta (DOP), koji je organizator protesta nazvanih (R)EVOLUCIJA+.

Podsjetimo, Erasmus+ je program koji bi omogućio studentima iz BiH da se školuju, volontiraju i dobijaju stipendije u zemljama EU.

Da bi BiH učestvovala u programu, trebalo je odobrenje svih 13 nadležnih ministarstava obrazovanja, no Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske je odbilo učešće.

Nakon burnih reakcija javnosti, vlada RS je ipak dala saglasnost za učešće u programu Erasmus+, uz uvažavanje ustavne nadležnosti Republike Srpske u oblasti obrazovanja.

No, neformalna grupa mladih ljudi istakla je da neće odgoditi demonstracije.

"Ne odustajemo iz razloga što smatramo da su obećanja ministra prosvjete i kulture RS-a Gorana Mutabdžije zasnovana na političkim floskulama i zato što smo izigrani", kazao je Samir Beharić, jedan od organizatora demonstracija.

Naglasio je da će mladi izaći na demonstracije i zbog katastrofalnih studentskih standarda te da također žele i provođenje Bolonjskog procesa prema evropskim standardima.

Na demonstracije je pozvao i sve građane, jer su i oni direktno pogođeni katastrofalnim odnosom političara prema stanovništvu.